Generalul de brigadă Iulian Vizitiu, caricaturistul Doru Axinte și canotorul Ciprian Tudosă vor primi titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului FălticeniLocal

Generalul de brigadă Iulian Vizitiu, caricaturistul Doru Axinte și canotorul Ciprian Tudosă vor primi titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Fălticeni

       Accesări: 2720

Luna septembrie este luna recunoștinței. Autoritățile locale au decis să acorde trei noi disctinții pentru oameni deosebiți care prin activitatea lor au pus în lumină municipiul Fălticeni. Generalul de brigadă Iulian Vizitiu, caricaturistul Doru Axinte și canotorul Ciprian Tudosă vor primi peste câteva zile titlul de „Cetățean de Onoare”.

Ceremonia de înmânare a distincțiilor va avea loc vineri, 17 septembrie, în sala de ședințe Radu Iorgu, din sediul Primăriei Fălticeni.

În urmă cu două săptămâni, pe 1 septembrie, autoritățile locale au acordat patru astfel de distincții.

Neonatologul Mariana Sigmund, chirurgul Constantin Moldovan, voluntara Maria Holtzhauser și jurnalista Adriana Filip au primit titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Fălticeni în cadru festiv, în prezența unei audiențe formate din membri ai familiei, prieteni și oficialități locale.

Proiectele de hotărâre care stau la baza acestor titluri sunt inițiate de primarul Cătălin Coman.

„Cetăţean de Onoare” este un titlu onorific acordat de autorităţile locale unor persoane, a căror activitate sau existenţă este legată de viaţa localităţii sau pentru talentul şi serviciile deosebite aduse de aceasta localităţii, judeţului sau ţării.

Titlul se acordă pentru contribuţii recunoscute pe plan naţional şi internaţional în domenii cum ar fi ştiinţă, cultură, artă, sănătate, învăţământ, economie, politic sau sport şi care prin activitatea lor au contribuit sau pot contribui la promovarea valorilor spirituale şi materiale ale municipiului Fălticeni.

Generalul de brigadă prof. univ. dr. ing. Iulian – Constantin Vizitiu

S-a născut în 1972 la Fălticeni.

După absolvirea şcolii gimnaziale în oraşul natal şi a Liceului militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Profilul Matematică-fizică, îşi continuă cariera militară ca student al Facultăţii de Electronică şi informatică din cadrul Academiei de Tehnică Militară, specializarea Radioelectronică de rachete şi apărare antiaeriană., promoţia 1990 – 1996.

Din anul 1997 se dedică carierei didactice universitare ocupând funcţia de asistent universitar în cadrul Facultăţii de Radiolocaţie, transmisiuni şi echipamente pentru automatizarea conducerii trupelor, Catedra de Radiolocaţie şi dirijare rachete.

În anul 2003, Iulian – Constantin Vizitiu a obţinut diploma de Doctor inginer cu distincţia „Cum Laude” în domeniul Inginerie electronică şi telecomunicaţii, cu teza de doctorat „Contribuţii privind recunoaşterea formelor vizuale cu ajutorul reţelelor neuronale”.

Din anul 2014 este profesor universitar la Facultatea de Sisteme electronice şi informatice militare, Catedra de Comunicaţii şi sisteme electronice militare din cadrul Academiei de Tehnică Militară „Ferdinand I” din Bucureşti, în anul 2015 ocupă funcţia de Decan al acestei facultăţi iar din anul  2016 se ocupă de managementul şi conducerea operativă a Academiei de Tehnică Militară „Ferdinand I” din Bucureşti în calitate de Comandant (Rector).

Sub conducerea lui, activitatea de cercetare ştiinţifică şi pregătirea consistentă a corpului profesoral şi a studenţilor Academiei de Tehnică Militară „Ferdinand I” din Bucureşti au contribuit pe deplin la creşterea competitivităţii instituţiei tehnice de învăţământ superior militare pe plan naţional şi internaţional, fapt concretizat prin numărul semnificativ, în creştere de la an la an, al proiectelor finanţate prin Planul Sectorial de Cercetare Dezvoltare al Ministerului Apărării Naţionale, Planul Naţional de Cercetare Dezvoltare Inovare sau contractele cu diferiţi agenţi economici din industria naţională de apărare sau privaţi.

Excelenţa în plan ştiinţific a instituţiei a cărui rector este prof. univ. dr. ing. Iulian-Constantin Vizitiu a contribuit la participarea cu succes, în diferitele grupuri de experţi internaţionali sau NATO, concomitent cu atragerea de proiecte cu finanţare din fonduri UE şi nu numai.

Caricaturistul Doru Axinte

S-a născut la Fălticeni pe 4 decembrie 1962.

După ce a absolvit şcoala generală şi liceul în oraşul natal, în perioada 1985 – 1988 urmează, la Bucureşti, cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne. După obţinerea licenţei în Ştiinţe juridice la Academiei de Poliţie „Al. I Cuza Bucureşti”, Doru Axinte continuă să se perfecţionează prin cursuri postuniversitare şi de specializare profesională în domeniul ordinei şi siguranţei publice şi printr-un masterat în drept european internaţional.

Din anul 1988 Doru Axinte a fost ofiţer activ al M.A.I. în unităţi de ordine şi siguranţă publică din municipiul Tulcea. În anul 2011, a fost trecut în rezervă prin ieşire la pensie cu gradul de colonel (r.), din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Tulcea, având  funcţia de Adjunct al inspectorului şef.

 Doru Axinte a debutat ca artist caricaturist după anul 1990 în presa militară cu lucrări de grafică umoristică şi ilustraţii (,,Viaţa Militară”, ,,Pentru Patrie” ,,Armata României”,,Observatorul Militar” ,,Steaua Sport Magazin”).  La Festivalul de Umor Cazon „Podul Minciunilor” de la Sibiu a fost recompensat cu o participare surpriză la Salonul de Umor pentru Tineret din Costineşti. A fost colaborator al publicaţiilor „Moftul Român”, „Urzica”, „Satiricon”, „Rebus-Flacăra”, „Şopârla”, a participat cu lucrări în expoziţii colective şi personale în ţară şi străinătate, a realizat ilustraţie de carte, îndeosebi carte pentru copii, ilustrarea unor culegeri de epigrame ale diverşilor autori, ilustrare carte de poezie, etc. Lucrări personale se află în colecţii private din ţară şi străinătate.

Doru Axinte şi-a adjudecat în ultimii ani cele mai importante premii la cele mai prestigioase saloane internaţionale de caricatură din întreaga lume. Artistul fălticenean are sute de premii câştigate de-a lungul timpului: Marele Premiu în Croaţia, Argentina, România; Medalia de aur în China, Serbia, România; Medalii de argint în Macedonia şi Armenia; Premiul I în Argentina, Italia, Bulgaria, Belgia, Macedonia, Croaţia şi Slovacia, Iran, Luxenburg, Turcia.

Operele lui Doru Axinte au fost evidenţiate la a opta ediţie a Bienalei Internaţionale de Caricatură din 2009, au primit premii de excelenţă şi premii speciale în România, China, Belgia Croaţia, Macedonia, Spania, Ucraina, Croaţia, Turcia, au fost recompensate cu premii speciale ale juriilor internaţionale sau cu menţiuni speciale şi menţiuni de onoare. Lista distincţiilor include decernarea Premiului pentru „Cel mai bun desen” acordat în şase ani în Coreea de Sud, el adjudecându-şi şi premiul „Maestru al Caricaturii” la un concurs în Bulgaria.

În anul 2015, artistul Doru Axinte și-a adjudecat cel mai important premiu al prestigiosului Salon European de Caricatură, una din cele mai prestigioase manifestări dedicată caricaturii,  ajunsă la ediția cu numărul 20 şi desfășurată în Belgia.

Multe din lucrările sale se regăsesc în expoziţii, afişe, publicaţii, cataloage şi colecţii particulare. Pentru că ultimii ani i-a petrecut mai mult la Fălticeni, o parte din lucrările sale au putut fi admirate şi de locuitorii acestui oraş, graficianul Doru Axinte aducând în atenţie Fălticeniul interbelic dar şi cel al anilor ’60 – ’70. 

În calitate de membru al Federaţiei Organizaţiilor Mondiale de Caricatură, Doru Axinte este invitat permanent la diverse evenimente cu lucrări de grafică satirică de la care se întoarce de fiecare dată cu premii.

Canotorul Ciprian Tudosă

S-a născut la Fălticeni pe 31 martie 1997.

Provine dintr-o familie de oameni gospodari din comuna Rădășeni, localitate unde a crescut și s-a format. A urmat cursurile Școlii Gimnazială „Ion Lovinescu”, după care a studiat la Colegiul Național „Nicu Gane”.

Cariera sportivă a început-o la Fălticeni, la clubul CSS „Nicu Gane”.

Ciprian Tudosă este multiplu campion național și european la canotaj. Are un titlu mondial și a fost la un pas de titlul olimpic.

Alături de Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă a adus a treia medalie olimpică pentru canotajul românesc la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Această performanţă, medalie de argint la canotaj, proba de dublu rame masculin, a fost obţinută cu sacrificii, dar şi cu multă muncă.

La Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din cei 101 sportivi care au alcătuit lotul olimpic al României, 21 au fost suceveni.

Patru dintre cei 21 de sportivi suceveni prezenți la Jocurile Olimpice şi-au început cariera la secţia de canotaj al CSS „Nicu Gane” Fălticeni, iar unul la CSM Suceava.

Toţi s-au pregătit pe iazul Şomuz, sub îndrumarea antrenorilor Vasile Avrămia, Ana Avrămia şi Ioan Despa.

Ciprian Tudosă are în prezent două distincții. „Cetățean de Onoare” al comunei Rădășeni și „Cetățean de Onoare” al județului Suceava.

Palmares olimpic: Tokyo 2020, Proba dublu rame – Locul II

Palmares competiţional:

  – Campionatele Europene Poznan, Polonia, 2020, Proba dublu rame, Locul I

  – Campionatele Europene Lucerna, Elveţia, 2019, Proba dublu rame, Locul II

  – Campionatele Mondiale Plovdiv, Bulgaria, 2018, Proba dublu rame, Locul II

  – Campionatele Europene Glasgow, Marea Britanie, 2018, Proba dublu rame, Locul III

  – Campionatele Europene Račice, Cehia 2017, Proba patru rame, Locul II

  – Jocuri Olimpice de Tineret Nanjing, China, 2014, Proba dublu rame, Locul I

ȘTIRI