Fostul Arhiepiscop și Mitropolit Vlasie Mogârzan s-a stins din viață. 60 de ani i-a petrecut în Mănăstirea SlătioaraReligie

Fostul Arhiepiscop și Mitropolit Vlasie Mogârzan s-a stins din viață. 60 de ani i-a petrecut în Mănăstirea Slătioara

       Accesări: 15758

Zi de doliu și tristețe. Fostul Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi a trecut la cele veșnice. Vlasie Mogârzan avea 81 de ani și s-a stins pe patul de spital.

Decesul a survenit sâmbătă, 2 septembrie, la orele dimineții.

Vlasie Mogârzan a fost Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi timp de trei decenii, între anii 1992 și 2022.

S-a născut pe 18 octombrie 1941, în comuna Slatina (județul Suceava), într-o familie cu șapte copii.

După absolvirea școlii de opt clase, în anul 1957, pleacă la Mănăstirea Slătioara în căutarea frumuseților oferite de viața monahală. Aici va rămâne pentru următorii 60 de ani.

Urmează cursurile școlii de muzică psaltică de la mănăstire, părinții săi dorind să devină cântăreț bisericesc.

După efectuarea stagiului militar, revine pentru a-și duce mai departe viața de călugăr în obștea aceleiași chinovii din Comuna Râșca.

Primele studiile teologice le desfășoară la Mănăstirea Slătioara.

Timp de 11 ani este frate în obștea mănăstirii, iar în noiembrie 1968 este tuns în monahism cu numele de Vlasie, după numele Sfântului Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei, de către Î.P.S. Mitropolit Glicherie al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi.

Urcă, pas cu pas, treptele ierarhice ale monahismului, fiind desemnat, printre altele, și profesor de muzică psaltică pentru monahii de la Mănăstirea Slătioara.

În iulie 1981 este hirotonit ieromonah, iar în aprilie 1984 devine stareț al Mănăstirii Slătioara, fiind ridicat la rangul de arhimandrit.

Este hirotonit episcop-vicar al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, de către Mitropolitul Silvestru și P.S. Demosten, în august 1985.

După trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Silvestru, Prea Sfințitul Vlasie Mogârzan este ales noul Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, întronizarea având loc în Duminica Tomei din anul 1992.

Î.P.S. Vlasie urmează cursurile Centrului de Studii Ortodoxe Tradiționaliste din Etna (California), în ianuarie obținând licența în studii teologice ortodoxe din partea acestui seminar teologic care funcționează în cadrul Mănăstirii Sfântul Grigorie de Palama.

În anul 1999 participă și se implică în procesul de canonizare al Sfântului Ierarh Glicherie Mărturisitorul.

Sub păstorirea sa, Biserica Ortodoxă Română de Stil Vechi cunoaște o perioadă înfloritoare, numeroase biserici, schituri și mănăstiri fiind construite și sfințite în cei 30 de ani de păstorire.

Printre acestea se numără Catedrala Mitropolitană „Pogorârea Sfântului Duh”, perla lăcașelor de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi.

Î.P.S. Mitropolit Vlasie era un orator deosebit, un ierarh dedicat rugăciunii și faptelor bune, și un om de o blândețe aparte.

Pe vremea cât a fost stareț al Mănăstirii Slătioara s-a remarcat și prin faptul că nu a cedat în fața presiunilor făcute de autoritățile comuniste.

ȘTIRI