Inspectorii sanitari veterinari sunt în alertă maximă. Focarul de gripă aviară este în continuare activ pe iazurile din Fălticeni. Aproximativ 150 de lebede au fost răpuse de boala infecțioasă, de la apariția acesteia în urmă cu mai bine de o lună.
Există și o veste bună.
Virusul nu s-a răspândit la păsările domestice.
Inspectorii Circumscripției Sanitar Veterinare spun că au reușit împreună cu echipa DSVSA Suceava să țină sub control focarul, cu eforturi susținute și măsuri specifice unei astfel de situații.
Toate acumulările de apă ale Șomuzului sunt monitorizate zilnic, deoarece păsările sălbatice sunt cele care răspândesc boala, în timp ce migrează.
Focarul a debutat pe 4 ianuarie, când DSVSA Suceava că a fost identificat genomul virusului influenței aviare.
Atunci erau identificate 15 cadavre de lebădă de iarnă și un cadavru de rață sălbatică, descoperite în fondul de vânătoare 63, în zona iazului Acumularea Fălticeni 2.
Inspectorii sanitari veterinari atrag atenția că transmiterea infecției la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave și produsele patologice eliminate de acestea, cât si cu cadavrele lor.
Ca o precauție, toate produsele provenite de la păsări, inclusiv ouăle și sângele de pasăre trebuie preparate cu atenție (fierbere/prăjire).
Boala la om se manifestă cu febră peste 38 grade, tuse, dificultate în respirație, dureri musculare și ale globilor oculari. În cazul aparițiilor acestor semne de boală, este recomandată apelarea celui mai apropiat serviciu medical, evitând automedicația.