Tradițiile de iarnă au fost puse din nou în scenă. În ajunul Anului Nou pe stil vechi, autoritățile comunei Râșca au organizat un nou eveniment dedicat datinilor străbune românești. Manifestarea s-a desfășurat luni în satul Slătioara, pe scena amenajată lângă noul Cămin Cultural.
Invitate au fost câteva formații și ansambluri care au reprezentat zone diferite ale județului Suceava.
Prezentat de Călin Brăteanu, solist și promotor al tradițiilor, spectacolul s-a desfășurat în fața unui public numeros.
În preambulul festivalului, ajuns la cea de-a treia ediție, invitații au participat la parada mascaților și urătorilor, care au venit pe jos spre locul evenimentului, aducând atmosfera specifică de Anul Nou.
Primarul Ionuț Andreica a deschis evenimentul cu un gând de bun venit și cu mulțumiri adresate partenerilor implicați în organizare, Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina.
Un mesaj a transmis și Stelian Simeria, vicepreședintele CJ Suceava, care le-a urat celor prezenți un an nou cu împliniri și sănătate.
Un nou eveniment reușit
Cântecele populare, urăturile, jocurile caprei și ale urșilor, dansul cerbilor, s-au succedat într-un frumos amalgam al tradițiilor de iarnă.
Programul ediției 2024 a fost deschis, ca și anul trecut de Ansamblul sătesc „Flori de măr”, din comuna Râșca, condus de inimoasa profesoară Mihaela Grădinariu.
Una dintre cele vechi datini de pe aceste meleaguri este Roata din Slătioara, prezentată de tineri, alături de jocul urșilor.
Vecinii din Bogădnești nu aveau cum să lipsească de la acest eveniment al tradițiilor.
În sunet de bucium și-au făcut intrarea membrii Ansamblului Bogdana, care au prezentat program amplu al datinilor de iarnă. Urșii au urcat pe scenă, oferind, la rândul lor un spectacol pe gustul publicului.
Formația de datini din Volovăț și Mălini au adus pe scenă momente deosebite, urături, capre și urși.
Ceata din Vadu Moldovei s-a făcut remarcată și anul acesta. Bogdan Amariei, primarul acestei comunei, în calitate de urător, a fost însoțit de capre, mădămi și urși.
În program au mai evoluat Cerbul de la Corlata și urșii din Preutești.
La finalul evenimentului, unul reușit sub toate aspectele, Călin Brăteanu, gazda spectacolului, le-a mulțumit celor prezenți, dar și invitaților pentru participare, urându-le un an nou mai bun.