Lăcomia după un câștig rapid și necinstit se lasă cu un dosar penal. Un valutist a căutat să-și rotunjească, în mod necuvenit, venitul, înșelând o femeie care dorea să schimbe câțiva euro. Martorii acestei scene au fost doi polițiști.
Totul s-a întâmplat joi, 16 noiembrie, în jurul orei 10 dimineața, în apropiere de centrul municipiului Fălticeni.
Doi agenți din cadrul BIC (Biroul de Investigații Criminale) și BOP (Biroul de Ordine Publică) care se deplasau pe aleea pietonală („faleza”) au observat două persoane în apropierea gangului mic (zona chioșcului Petru) două persoane, iar una dintre acestea efectua operațiuni de schimb valutar ilegal.
Polițiștii erau îmbrăcați în civil, unul fiind în timpul serviciului, iar celălalt în timpul liber. Au decis să observe, din apropiere, ce se întâmplă mai departe, fiind convinși că ceva este în neregulă și deciși să acționeze dacă situația impune intervenția lor.
Aceștia au bănuit bine și au realizat că valutistul își înșela victima, o femeie de 55 de ani, din comuna Bogdănești, prin metoda „șmen”.
Când tranzacția aproape s-a încheiat, oamenii legii au acționat și l-au prins în flagrant pe făptuitor.
Ambele persoane, valutistul și victima, au fost audiate la sediul Poliției Municipiului Fălticeni.
Polițiștii au constatat că bărbatul din Roman abordat-o pe femeie, apoi a convins-o pe femeie să-i schimbe suma de 300 de euro, cu promisiunea că va oferi un „curs” mai bun decât cel de la casa de schimb valutar.
Aceștia au mers într-o zonă mai retrasă, iar femeia i-a înmânat cei 300 de euro. Valutistul a profitat de neatenția femeii și i-a înmânat, în mai multe tranșe, suma de 780 de lei, cauzând un prejudiciu de 705 lei.
Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „înșelăciune”.
Nu vă lăsați păcăliți!
Înșelăciunea prin modul de operare denumită generic ”șmen” se bazează pe inducerea în eroare a victimei.
Autorul unei astfel de fapte solicită efectuarea unui schimb valutar, iar în timpul tranzacției, prin distragerea atenției victimei, subtilizează o parte din bani și returnează o sumă mai mică.
Un curs valutar aparent mai avantajos oferit de persoane necunoscute poate fi doar o modalitate de a vă înșela și crea un prejudiciu.
Pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor de înșelăciune prin metoda „șmen”, polițiștii vă recomandă să vă adresați pentru efectuarea de schimburi valutare doar unităților autorizate în acest scop, să consultați cu atenție cursul valutar afișat, să verificați suma primită la schimb și, de asemenea, să solicitați chitanța pentru efectuarea operațiunii.
În cazul în care sunteți victima unei astfel de înșelăciuni, polițiștii vă sfătuiesc să rețineți cât mai multe amănunte referitoare la persoana care vă abordează, detalii privind vârsta, fizionomie, vestimentație, locul faptei, marca și numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă și direcția de deplasare.
Image by wirestock on Freepik