Lacrimi și tristețe în ceasul despărțirii. Familia, rudele, prietenii, colegii de serviciu și elevii și-au luat rămas bun de la Paraschiva Lungu. Marți, la amiază, au avut loc funeraliile profesoarei din Rădășeni, care și-a pierdut viața în tragicul accident petrecut, joia trecută, în satul Roșiori.
Profund îndurerate și marcate de nefastul eveniment, cadrele didactice de la Colegiul „Vasile Lovinescu” au ținut să fie prezente la ultima întâlnire cu colega de la catedra de construcții.
Cortegiul funerar a plecat de la locuința profesoarei spre Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel (stil vechi) unde a fost oficiată, de un sobor de preoți, slujba înmormântării.
Numeroase coroane de flori au fost purtate de elevi, la fel ca și fotografia Paraschivei Lungu ținută pe brațe până la sfântul lăcaș, locul de unde profesoara nu lipsea în zilele de sărbătoare.
La finalul slujbei de înmormântare, preotul paroh Ioan Onofrei a ținut un cuvânt emoționant în care a subliniat faptul că profesoara Lungu era o mamă, familistă, profesoară și o credincioasă model, un om care a înfăptuit binele fără să ceară nimic în schimb.
Determinată să trăiască
Ultimii ani ai profesoarei au fost o cursă contracronometru în lupta cu o boală necruțătoare.
Fire ambițioasă și foarte optimistă, Paraschiva Lungu a învins cancerul, trecând prin numeroase încercări, după suișuri și coborâșuri, știute doar de ea și de familie.
După ce s-a vindecat, afirma că s-a născut a doua oară.
Primind o șansă pe care puțini o au, profesoara a căutat să o fructifice prin credință, educație și fapte bune, inspirându-i și pe alții să facă la fel. Aplica reguli de viață bună nu doar în familie, ci și la școală.
Zâmbetul era nelipsit de pe chipul ei. Paraschiva Lungu se comporta ca o mamă și la școală: avea mereu un sfat bun, încuraja și, mai ales, ajuta atât cât putea. Calitățile ei umane au atras simpatia și prețuirea celor din jur.
Moarte fulgerătoare
Profesoara Paraschiva Lungu a biruit în timp boala necruțătoare, dar și-a pierdut viața într-o clipă, într-un eveniment rutier.
Circumstanțele în care s-a petrecut accidentul urmează să fie elucidate de către polițiști.
Paraschiva Lungu se îndrepta, vineri dimineața, spre Mănăstirea Sfântul Mina pentru a lua parte la sărbătoarea Sfintei Varvara. Autoturismul acesteia era primul dintr-o coloană formată din mai multe mașini, depășite din spate de autospeciala Ambulanței Fălticeni care se deplasa, pe aceeași direcție, spre Drăgușeni, la un caz urgent.
Incidentul s-a întâmplat la 7 dimineața, când încă era întuneric.
Profesoara conducea autoturismul Dacia Logan, în care se mai afla fratele ei.
Coliziunea dintre ambulanță și mașina profesoarei s-a produs când aceasta vira pentru a intra pe drumul spre mănăstire. Impactul a fost nimicitor, Paraschiva Lungu, în vârstă de 56 de ani, murind pe loc.
Autoturismul a fost proiectat în șanțul din dreapta, iar autospeciala ambulanței s-a oprit în afara carosabilului, pe partea stângă, după ce a lovit o punte pietonală din beton.
Fratele profesoarei a scăpat cu zile, având câteva contuzii.
Ambele victime au rămas încarcerate în autoturismul Dacia Logan.
Pachi
Vestea morții profesoarei a căzut ca un trăsnet pentru toți cei care au cunoscut-o. Îndrăgită în comunitate, la școală, în mediul ortodox, profesoara era alintată cu apelativul „Pachi”.
22 de ani a predat la Colegiul „Vasile Lovinescu” din postura de inginer, la catedra de construcții.
Era printre profesorii cei mai apreciați și îndrăgiți ai liceului din Fălticeni.
Elevii au iubit-o în egală măsură pentru felul ei de a fi, pentru ceea ce învățau din materia predată și în afara acesteia.
Paraschiva Lungu, un cadru didactic model, lasă în urmă o familie frumoasă, rude, prieteni, colegi, elevi, dar și amintiri cât pentru o viață întreagă.