Fălticenenii vor suporta mirosul de gunoi de pasăre și pe viitor. Garda de Mediu: Acțiunea fermei este permisă!Actualitate

Fălticenenii vor suporta mirosul de gunoi de pasăre și pe viitor. Garda de Mediu: Acțiunea fermei este permisă!

       Accesări: 6881

Zilele urât mirositoare vor continua. Fălticenenii și sătenii din câteva comune vor trebui să se obișnuiască și să accepte pe viitor disconfortul olfactiv pe care l-au simțit în ultimele zile. Numeroși localnici s-au plâns că aerul este irespirabil și că în locuințe nu mai pot sta cu geamurile deschise.

Situația este de câteva zile, iar mirosul continuă să persiste și să provoace disconfort.

Jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni au aflat că pe câmpurile din apropierea municipiului au fost folosite cantități mari de gunoi de pasăre pentru culturile existente, informația fiind confirmată, ulterior, de comisarii de mediu.

Autoritățile locale au sesizat marți dimineața Garda de Mediu Suceava, după ce au făcut verificări la stația de epurare și la groapa de gunoi.

Reprezentanții Gărzii au mers în aceeași zi în control la o fermă vegetală din zona Fălticeni. După verificările făcute de comisarii de mediu, aceștia au constatat ca agentul economic administra îngrășăminte organice (gunoi de pasăre) pe terenuri agricole unde culturile au fost deja recoltate.

Acțiunea fermei este legală, după cum precizează Angela Iordache, șefa Gărzii de Mediu Suceava.

Gunoiul de pasăre, sursa mirosului insuportabil, este încorporat în sol cu ajutorul unor utilaje, imediat după administrare.

Comisarii Gărzii de Mediu Suceava susțin că, potrivit prevederilor Codului de bune practici agricole, administrarea îngrășămintelor organice este permisă în aceasta perioadă.

„Urmare a unei sesizări telefonice privind disconfortul creat prin miros provocat de administrarea de îngrășăminte organice (gunoi de pasăre) pe terenurile agricole aparținând unei ferme vegetale, comisarii Gărzii de Mediu Suceava s-au deplasat în teren unde au constatat că agentul economic administra îngrășăminte organice pe terenurile unde culturile au fost recoltate.”, precizează Garda de Mediu Suceava. „Îngrășământul organic era încorporat în sol cu utilaje adecvate, imediat după administrare. Conform prevederilor Codului de bune practici agricole, administrarea îngrășămintelor organice este permisă în această perioadă.”

Comisarii Gărzii de Mediu Suceava au amendat agentul economic cu 7.000 de lei. Reprezentanții instituției spun că au găsit deficiențe.

Sancțiunea a fost aplicată pentru că registrul de gestiune al deșeurilor nu era completat, conform prevederilor HG 856/2002 și conform prevederilor autorizației de mediu care specifică faptul că evidența deșeurilor trebuie ținută pentru toate tipurile de deșeuri care rezultă în urma activității desfășurate.

Comisarii au încheiat un proces verbal de contravenție, fiind stabilite măsuri cu termen pentru remedierea deficiențelor constatate.

Adriana Iordache, șefa Gărzii de Mediu Suceava, susține că ferma vegetală nu va putea administra gunoi de pasăre pe culturi agricole doar în perioada 1 noiembrie – 15 martie.

Ea a mai precizat că operatorul economic deține autorizație de mediu.

ȘTIRI