Una dintre cele mai frumoase sărbători creștine este marcată în Postul Mare. Floriile vor fi celebrate duminica aceasta, iar parohiile din Protopopiatul Fălticeni se pregătesc așa cum se cuvine pentru această zi sfântă. În preambulul praznicului este organizat un marș al mărturisii de credință și al bucuriei sufletești.
Fălticenenii sunt invitați să participe la prima procesiune de Florii, care va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, în timpul după-amiezii.
Punctul de plecare va fi Biserica „Sfântul Ilie”, unde se vor aduna credincioșii de la bisericile din Fălticeni și din zona rurală.
Înainte de procesiune va fi oficiată Slujba Vecerniei Mari în Altarul de vară al bisericii, de la ora 15:30, la finalul căreia vor fi sfințite stâlpările.
Alături de binecuvântarea părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu, ramurile cu muguri vor fi împărțite participanților.
Procesiunea de Florii, organizată în ajunul sărbătorii, va începe în jurul orei 16:30 fiind înfăptuită ca prinos de recunoștință.
Traseul urmat de preoți și credincioși va începe de la Biserica „Sfântul Ilie” spre Spitalul Municipal Fălticeni, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Catedrala Învierii și, din nou, Biserica „Sfântul Ilie”.
Pe traseul menționat vor fi înălțate rugăciuni de mulțumire, iar credincioșii vor fi miruiți și vor primi iconițe ale praznicului.
Despre organizarea acestor procesiuni sau pelerinaje de Florii există date istorice încă din secolul al III-lea, la Ierusalim, apoi în secolul al IV-lea la Constantinopol și în alte orașe mari ale Imperiului Bizantin. Astfel de procesiuni adună laolaltă, în rugăciune, în cântare și în bucuria mărturisirii credinței în Iisus Hristos, împărați și domnitori, oameni de vază din cetate, dar și preoți și credincioși.
Acele pelerinaje au fost reînnoite în diferite perioade ale istoriei, când împrejurările au permis organizarea lor.
Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu menționează că pentru Municipiul Fălticeni, dar și pentru celelalte localități limitrofe, procesiunea de Florii este un lucru inedit, fiind un prilej de binecuvântare, dar și simbol al prieteniei oamenilor cu Hristos.
Manifestări similare mai sunt organizate la sărbătoarea Sfântului Ilie (protectorul orașului Fălticeni) și la Adormirea Maicii Domnului.