Fălticenenii au prima creșă „verde” din țară. Condițiile și dotările sunt la superlativ. Investiție de peste 15 milioane de leiLocal

Fălticenenii au prima creșă „verde” din țară. Condițiile și dotările sunt la superlativ. Investiție de peste 15 milioane de lei

       Accesări: 1709

Un nou obiectiv completează infrastructura educațională locală. Municipiul Fălticeni are, după mai bine de 30 de ani, o creșă. Este prima creșă „verde” din România, un proiect care întrunește cele mai ridicate standarde de calitate, eficiență și confort.

Inaugurarea oficială s-a desfășurat marți, 20 decembrie, în prezența Ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, directorului CNI, Manuela Pătrășcoiu și primarului Cătălin Coman.

Pus în operă de firma de construcții Simion Tehnoconstruct, proiectul s-a încheiat în doar trei luni și trei săptămâni de la primele activități desfășurate în șantier.

Investițiile se ridică la 15,51 milioane de lei și reprezintă cea mai mare investiție cu fonduri europene, din lista de proiecte derulate anul acesta în municipiul Fălticeni.

Prima creșă „verde” din țară

Noua creșă din Fălticeni constituie o premieră la nivel național. Obiectivul este primul dintr-o serie de peste 200 care vor fi date în folosință până în anul 2024 în municipii, orașe și comune.

Unitatea este una modernă din toate punctele de vedere.

Proiectul este unul de concepție nouă, materialele folosite fiind de înaltă calitate. Tehnologiile sunt pe măsură.

Creșa „verde” din Fălticeni utilizează resurse curate pentru a fi transformate în energie electrică și căldură. Panourile solare și fotovoltaice asigură necesarul energetic al clădirii în proporție de 70%.

Unitatea, de tip nZEB (near-Zero Energy Building), dispune de pompe de căldură, 65 de panouri solare și 43 de panouri fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile.

Clădirea este foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri tripan.

Consumul de energie al clădirii clasifică această construcție ca fiind una cu performanță energetică ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea exploatării normale este foarte scăzut.

Conform bilanțului între energia regenerabilă și cea neregenerabilă, 40% din energia consumată este regenerabilă (peste 30%, cât este limita nZEB), iar reducerea emisiei de carbon este de la 36,88 kg/m2an la 14,65 kg/m2an, de 60% (față de minimum de 30%).

Creșa este concepută pe criteriile unei clădiri pasive, procentul emisiilor de carbon fiind redus semnificativ în raport cu o clădire obișnuită.

Condițiile și dotările sunt la superlativ

Unitatea ante-preșcolară din Fălticeni nu este o simplă creșă, ci un loc unde personajele din povești și jucăriile educative dau o notă aparte.

Atmosfera interioară este plină de culoare.

Animăluțe simpatice sunt așezate pe dulăpioarele aflate pe hol, în timp ce norii luminează dormitoarele.

Patru săli de joacă și șapte camere de dormit vor fi la dispoziția celor patru grupe, care vor avea în total 73 de copii.

Nuanțe de verde, albastru, maro, verde și portocaliu, mai intense sau pastelate, completează atmosfera din fiecare încăpere.

Camerele beneficiază de spații vitrate mari, ceea ce permite un flux consistent de lumină naturală.

Creșa are bucătărie și spălătorie proprie, grupuri sanitare pentru băieți și fete, sală de activități, biberonerie, călcătorie vestiare, spații pentru servit masa, cabinet medical și spații administrative.

ȘTIRI