Rememorarea trectului ne ajută să înțelegem etapele devenirii noastre. Mica Unire sau Unirea Principatelor Române reprezintă un moment important pentru sufletul neamului românesc, moment ce nu putea fi trecut cu vederea de iubitorii de istorie de la Colegiul Național „Nicu Gane”. Împreună cu alți parteneri, mediul educațional fălticenean și-a deschis universul pentru iubitorii de istorie.
În preambulul zilei Unirii Principatelor Române, aula colegiului s-a transformat într-un mic muzeu al Unirii, loc unde au fost așezate exponate extrem de prețioase.
Este vorba despre documente, fotografii, săbii și alte obiecte istorice din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.
Majoritatea acestora ilustrează momentul istoric al Unirii Principatelor Române, un pas esențial în drumul către formarea statului național unitar român.
Obiectele, ce aparțin colecționarului Robert Obreja, din Piatra Neamț, care și-a dorit să contribuie la creșterea interesului tinerilor pentru istoria românilor, au fost prezentate publicului format din trei clase de elevi și pasionați de istorie sau cultură.
Expoziție rarisimă, dedicată evenimentului de la 24 ianuarie 1859, include 50 de exponate ce aduc trecut în prezent, exponate care nu pot fi văzute oriunde și oricând.
Merită menționat și faptul că furnizorul obiectelor istorice este cel mai mare colecționar de săbii din România și, probabil, din toată lumea.
Colecția acestuia este impresionantă și cuprinde peste 500 de săbii de luptă sau de paradă, cele mai multe dintre acestea fiind săbii europene sau asiatice.
Despre expoziție și despre însemnătatea istorică a zilei de 24 ianuarie 1859 au vorbit profesorul Codrin Bența, directorul colegiului, colecționarul Robert Obreja, profesorul Neculai Sturzu, preotul Liviu Mihăilă și elevul Octavian Merlă.
El a promis audienței și conducerii școlii că următoarea expoziție de la liceu va fi de câteva ori mai amplă și va fi realizată cu ocazia Zilei Monarhiei din România, marcată la data de 10 mai.
Expoziția, deschisă în preambulul Micii Uniri, pe 23 ianuarie, poate fi vizitată săptămâna aceasta în intervalul orar 10.00 – 14.00.
Accesul este gratuit.
Inițiativa lansării ineditului vernisaj aparține Asociației Fălticeni Cultural, în parteneriat cu Asociația „Pro Memoria Historia” și cu Asociația „Spirit Liber” Fălticeni.