Proiectele europene aduc plus valoare educației. Școala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni este partener într-un program Erasmus+ ce pune accent pe valorile culturale. În cadrul acestuia s-a derulat cea de-a cincea mobilitate, Turcia fiind țara gazdă. Au participat profesori și elevi din Portugalia (Villa Verde), Macedonia (Bitola) și Lituania (Marijampole), Turcia (Ankara și Antalya) și România (Fălticeni), în perioada 29 august – 2 septembrie, schimbul de experiență desfășurându-se în Antalya.
Proiectul se intitulează „Cultural Heritage and ICT”, iar activitățile culturale propuse au contribuit la îmbogățirea bagajului de cunoștințe.
Cinci elevi, Luca Ivanov, Darius Filip, Rafael Negru, Robert Mihai, Răzvan Lazer, și doi profesori, Florin Onesim și Adrian Țipău, au participat în această mobilitate menită să descopere frumuseți naturale, locuri și stiluri de viață noi.
„Au fost activități reușite care au scos în evidență varietatea culturală a poporului turc.
Elevii s-au simțit extraordinar, fiind impresionați de frumusețile peisagistice pe care Antalya le oferă.”, ne-a declarat profesorul coordonator Florin Onesim.
„Interacțiunea cu elevii din celelalte țări partenere a fost una bună, au socializat, punându-și la încercare nivelul însușit de limba engleză, iar, în final, au schimbat între ei datele de contact, creându-se astfel prietenii care vor dăinui. ”
Ne bucurăm pentru că am reușit să aducem acest dram de plusvaloare elevilor noștri.”
Partenerii din proiect au vizitat, printre altele, un oraș antic, bâlciul din Antalya, un centru de știință, o insulă și un muzeu de jucării, restul activităților propuse fiind asimilate de elevi ca timp de calitate.
Elevii participanți au împărtășit impresiile lor, la finalul mobilității.
Luni
„Fiind luni, începea prima zi a proiectului Erasmus+. De dimineață am mers la ceremonia prin care elevii școlii din Antalya ne primeau în țara lor, apoi am avut puțin timp liber să ne cunoaștem cu gazdele și să luăm prânzul. După ce am mâncat în cantina școlii, am mers la cascada Düden care merită vizitată pentru fabuloasele peisaje, dar și pentru împrejurimi.
Înspre seară, am mers la bâlciul din Antalya, unde am avut parte de multă distracție, chiar dacă nu am avut mult timp. Unii au preferat vederea stațiunii din roata panoramică, iar alții au preferat să se întreacă pe pista de karting. Am ajuns înapoi la cazare după ce s-a întunecat, deoarece am mers să mâncăm cina la cantina școlii și am adormit foarte rapid.
A fost o experiență de neuitat prin intermediul căreia am cunoscut locuri noi, am văzut alte stiluri de viață și alte culturi. (Luca Ivanov, clasa 8C)
Marți
În a II- a zi în proiectul Erasmus+, ne-a trezit răsăritul foarte puternic dis-de-dimineață pentru a ajunge la destinațiile pe care urma să le vizităm împreună cu profesorii. După ce am servit micul-dejun și am socializat cu elevi din alte țări am plecat pentru a desfășura o activitate culturală.
Prima destinație la care am fost este PERGE, un oraș antic din Anatolia care cândva a fost capitala Pamphylia. Profesorii ne-au explicat istoricul locurilor. Am trăit o experiență foarte tare, deoarece gândul m-a adus în trecut și mi-am imaginat cum era orașul și cum se făcea schimb de mărfuri în bazar.
După ce împreună am servit prânzul am mers la a doua destinație, SIDE, un oraș emblemă de pe coasta de sud a Turciei. În acel oraș m-au uimit marea, peisajul si magazinele pline cu mâncăruri tradiționale.
După câteva cumpărături, împreună cu profesorii și ceilalți colegi am fost la marea ce avea priveliște spre oraș. Am făcut baie în apa care era de o claritate extraordinară. Seara s-a terminat cu cina și cu gândul la următoarea zi. (Robert Mihai, clasa 8B)
Miercuri
După o seară petrecută cu celelalte grupe din proiectul Erasmus+, a venit ziua de miercuri. În această zi am vizitat un centru de știință unde am văzut foarte multe lucruri interesante: un schelet de dinozaur, planetele Jupiter, Saturn, Venus și Neptun suspendate pe acoperiș și iluminate. O mașinărie ce conține trei tuburi pe care poți atașa anumite forme făcute dintr-un fel de carton ce se învârt și împing niște mașini „jucărie” odată ce apeși un buton de pornire, interiorul unei baze micuțe din care poți vedea ce se întâmplă înăuntrul unei rachete, un cântar ce indică câte kilograme și ce masă ai avea daca te aflai pe o anumită planetă (inclusiv pe Soare și in spațiu), pământul și celelalte planete în miniatură, patru tuburi ce suflau aer în aceeași direcție, spre aburi care formau o ,,tornadă’, un vulcan în miniatură care avea un efect de explozie odată ce apeși pe un buton.
În aceeași zi am vizitat un muzeu de jucării, unde am văzut diverse personaje din desene animate vechi, o cameră ce conținea un oraș creat din piese de jucărie. Lucrul meu preferat din acel oraș au fost avioanele suspendate care arătau foarte frumos.
Am mai văzut o clasă cu copii și un profesor făcuți din ceară, un sat cu mici omuleți și case construite din piese de jucărie. Seara am servit cina și am socializat cu elevii din celelalte țări. (Rafael Negru, clasa 8 C)
Joi
În a patra zi de activități din mobilitatea Erasmus+, ne-am trezit cu 15 minute mai devreme decât de obicei, am mâncat micul-dejun si ne-am dus în grabă, cu autocarul, la Adrasan, la plaja unde se afla barca rezervată de către organizatori, pentru a face un tur al insulei. După ce am urcat, am mers o oră până la prima oprire, o zonă cu apă mai caldă decât de obicei, dar pe fund erau multe pietre ascuțite. Grupul nostru a stat în apa mai adâncă, aproape de barcă, în timp ce adulții și ceilalți elevi s-au dus mai aproape de mal pentru a ne putea supraveghea.
Al doilea popas pe care l-am făcut a fost la o plajă foarte curată cu apa clară, dar mai rece decât cea cu care ne-am obișnuit. Plaja asta era deosebită de celelalte datorită copacilor și plantelor din depărtare oferind o priveliște de-a dreptul uimitoare. După ce am urcat înapoi pe barcă, nu a trecut mult timp până am ajuns la penultimul loc unde trebuia să oprim. În apa de acolo erau mulți pești mai mici, și eu cu colegii mei ne tot scufundam pentru a-i privi.
Înainte să plecăm de acolo, am luat prânzul, pește prăjit cu sote de legume, am stat puțin la soare apoi ne-am urcat în barcă și am pornit spre ultimul nostru popas. De data asta, apa era foarte adâncă și destul de rece, așa că am stat mai puțin decât în celelalte locuri.
În final, ne-am urcat toți pe barcă si am avut parte de niște priveliști extraordinare până am ajuns înapoi la autocar. A fost o zi extraordinară în care am văzut priveliști de neuitat. (Darius Filip, clasa 8C)
Vineri
În ziua de vineri, a cincea zi din proiectul Erasmus+, după ce am servit micul- dejun am avut o ceremonie de încheiere a programului unde am primit diplome, un pachet de dulciuri turcești, am făcut o sumedenie de fotografii de rămas-bun. După acest moment emoționant, am mers la mall pentru a cumpăra mici suveniruri pentru persoanele iubite de acasă și haine pentru noi.
Între sesiunile de shopping am mâncat la Burger King, una dintre localurile mele preferate. Apoi ne-am întors înapoi la hotel, ne-am odihnit și ulterior eu și cu grupul am plecat spre aeroport și ne-am îmbarcat în avion, pentru a pleca spre România.
A fost o experiența frumoasă și m-am simțit excelent. Este o oportunitate minunată oferită de UE și este o șansa minunată de a vedea alte țări și alte culturi. (Răzvan Lazer, clasa 7C)