Deși nu a fost niciodată realizat în masă, cel mai vechi joc video interactiv cu afișaj electronic a fost brevetat în 1947 de Thomas T Goldsmith. Dispozitivul de joc cu tub catodic folosea puncte desenate vectorial, care se bazau pe tehnologia de afișare cu radar. Este interesant modul în care a evoluat grafica în gaming în puțin peste 50 de ani, iar în articolul de astăzi vom face o scurtă recapitulare a acesteia.
Grafica joacă un rol important în mediul digital, fără de care nu ne-am putea bucura de divertisment, de jocuri, de aplicații și programe, de website-uri , etc.
Focusându-ne pe zona de gaming, istoria graficii în acest segment a debutat în 1947, însă primul joc realizat în masă a apărut în 1958. Acesta a stat la baza jocurilor clasice arcade. Grafica jocurilor video a parcurs un drum lung de la designul simplu 2D al jocului de tenis Pong și până în prezent, la o grafică complexă 3D.
Inclusiv în zona de gambling se pot observa evoluții spectaculoase în materie de grafică și design. Primul joc video slot a apărut în 1976 și era construit pe baza jocului mecanic cu fructe, iar piesa de rezistență era simbolul BAR. Jocul folosea un televizor SONY de 19 inci. Jocul a revoluționat industria de gambling în acea vreme, fiind extrem de popular în Las Vegas.
Ulterior, industria de jocuri păcănele a evoluat și, datorită graficii moderne, astăzi avem de ales din mii de sloturi. Odată cu evoluția jocurilor a evoluat și grafica, dar și simbolurile specifice. De la clasicele simboluri cu fructe și Liberty Bell la modernele teme, grafica a jucat un rol important în succesul sloturilor.
Grafica este în strânsă legătura cu putera de procesare a gadgeturilor. Din cauza lipsei de putere de procesare, jocurile video din anii 1970 și 1980 au folosit grafică simplistă, emulată. Jocul arcade Star Wars din 1983 prezenta linii de culori diferite, dar grafica nu avea o textură 3D.
Alte jocuri ale vremii, cum ar fi faimosul Space Invaders, foloseau sprite-uri simple pentru a reprezenta personajele pe ecran. Tehnologia grafică folosită în Space Invaders a ajuns în etalon în grafica folosită în jocurile video, pe măsură ce acestea au fost disponibile pentru a fi jucate pe consolele de acasă.
Un slat uriaș a fost făcut în 1983, odată cu lansarea Nintendo Entertainment System și apariția graficii pe 8 biți. Creatorii de jocuri au găsit alte modalități de a lucra în limitele restricțiilor de programare pentru a face grafica mai atractivă din punct de vedere vizual.
Anumite sprite-uri, cum ar fi Mario, au fost create prin îmbinarea perfectă a patru sprite-uri unice. La acea vreme, aceasta era o tehnologie inovatoare.
În 1990 a apărut grafica pe 16 biți, care a inclus palete de culori extinse, iar sprite-urile au fost mai detaliate ca oricând. Consolele pe 16 biți precum Super Nintendo Entertainment System au devenit disponibile, iar jocuri precum Super Mario Bros. au arătat cât de departe a ajuns grafica jocurilor video în doar câțiva ani.
Nu a trecut mult până când grafica pe 16 biți a devenit depășită. iar grafica pe 32 de biți era noua tehnologie revoluționară. Sony PlayStation a fost precursorul jocurilor pe 32 de biți.
Consola a folosit CD-uri ca suport pentru jocurile sale, ceea ce a însemnat că dezvoltatorii puteau stoca mai multe date. Multe dintre jocurile PlayStation aveau o grafică 3D fantastică, dar încă nu erau la nivelul jocurilor de astăzi.
Grafica pe 64 de biți a apărut după 1996, an în care au apărut și primele cazinouri online, iar jocurile treceau la grafica 3D. Cu toate acestea, tehnologia reală folosită pentru a crea grafică 3D se baza încă pe plasarea și manipularea inteligentă a sprite-urilor. Abia în 1999, jocurile se puteau bucura de o grafică cu adevărat 3D.
Însă tehnologia nu s-a oprit și a continuat să evolueze. Grafica a devenit și mai inovatoare în secolul 21. Jocurile de astăzi sunt cu o grafică de înaltă definiție și rulează adesea la rate de cadre mai mari decât în urmă cu două decenii. Grafica arată, de asemenea, mult mai realistă. Într-adevăr, grafica din jocuri precum LA Noire: The VR Case Files arată mai realiste decât ar fi putut prezice oricine cu doar câteva decenii în urmă. Multe jocuri au o amploare cinematografică și sunt pline de imagini superbe care sunt aproape foto-realiste.
Fiecare studio lucrează acum la următoarea generație de jocuri și, cu siguranță, vor arăta și mai realiste. Deoarece realitatea virtuală și tehnologiile AI oferă și mai multe opțiuni pentru dezvoltatorii de jocuri, vă puteți aștepta să vedeți grafica jocului transformându-se și mai mult în următoarele două decenii. Într-adevăr, se poate ajunge într-un punct în care grafica va fi atât de realistă încât aproape că seamănă cu lumea reală.
Inevitabil, astfel de evoluții spectaculoase le putem vedea și în zona jocurilor de cazinou. În timp ce practicați slotul preferat, imaginați-vă că respectivul joc avea strămoși în anii 1800, într-o vreme în care sloturile erau mecanice. Industria sloturilor a evoluat spectaculos de la forma clasică la video slot modern din zilele noastre. Inclusiv simbolurile au evoluat, iar astăzi acestea pot fi văzute în majoritatea sloturilor, dar grafica e cea care face diferența dintre un joc și altul.
Când accesați cazinoul online preferat și răsfoiți selecția de Sloturi, veți fi întâmpinat de o mare varietate de teme, care vă vor distra cu siguranță. Cu toate că multe jocuri de sloturi sunt acum cu tematice elaborate, simbolurile consacrate nu lipsesc.
De exemplu, într-un slot cu tematică egipteană antică, puteți vedea simboluri cu bijuterii, mumii și piramide misterioase.
Nu numai că s-a schimbat forma simbolurilor, dar acum au mai multe funcții decât oricând. Într-un slot video, puteți debloca cele mai interesante caracteristici ale jocului prin aterizarea unui simbol wild, scatter sau bonus.
Astăzi, sloturile integrează numeroase simboluri moderne și clasice, încât nici nu mai știm ce funcții au. Pentru asta ar trebuie să vă documentați înainte pentru a vedea ce simboluri sunt mai presus ca altele. Cert este că lucrurile nu se vor opri aici, cel puțin din punct de vedere grafic.
Cu siguranță vom vedea în continuare simboluri precum fructe, BAR, clopoțel, dar modul în care vor fi redate va fi cu adevărat spectaculos.