Zi liturgică marcată de un moment important. Duminică are loc sfințirea clopotului mare al Mănăstirii Sfântul Mina din satul Roșiori. Obștea chinoviei de călugări și starețul acesteia, arhimandritul Varnava, îi invită pe credincioși să ia parte la acest fapt de mare însemnătate.
La evenimentul de pe 31 iulie vor participa patru arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi care vor săvârși Sfânta Liturghie pe platoul bisericii mici din cadrul complexului monahal.
După acest moment va fi oficiată slujba de sfințire pentru noul clopot al mănăstirii.
Un gând înainte de sfințire
Pregătirile la mănăstire sunt în toi.
Călugării și starețul chinoviei așteaptă cu bucurie evenimentul de duminică. La jumătate de an distanță de la aducerea clopotului, acesta va putea fi sfințit.
Într-un mesaj adresat în preambulul evenimentului, preotul ieromonah Paisie a subliniat faptul că realizarea clopotului au contribuit binefăcători de pretutindeni.
„Împărtășim imensa bucurie pentru acest binecuvântat eveniment.
Pe data de 31 iulie, anul 2022, cu nădejde la mila lui Dumnezeu va fi săvârșită Sfântă și Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de arhierei și preoți. ”, a spus părintele Paisie.
Pe această cale, invităm pe tot creștinul să ia parte la acest unic, binecuvântat și emblematic eveniment din istoria mănăstirii.”
Cel mai mare clopot realizat în România
Cel mai mare clopot realizat vreodată în România, și al doilea ca mărime din țără, răsună deja la Mănăstirea Sfântul Mina. Este fabricat dintr-un aliaj bronz și turnat de meșteri români, într-o fabrică din Olanda.
Obiectul cântărește 10 tone, are dimensiuni impresionante și a fost realizat de o firmă specializată din Baia Mare. Înălțimea clopotului este de 2,6 metri, iar baza are un diametru de 2,45 de metri.
Limba acestuia cântărește 370 de kilograme.
Este acordat în nota muzicală ”Mi” și poate fi auzit de la o distanță de 70 kilometri, spun reprezentanții firmei care au realizat clopotul.
În momentul balansului, clopotul are forța de a trage o greutate de 78 de tone.
Proiectarea și construirea acestuia, cu tot cu finisaje și partea de iconografie, a durat patru luni.
Clopotul a fost adus la mănăstire pe 6 ianuarie 2022.
Acum este montat pe un suport special, o construcție metalică fixată într-o structură din beton. Datorită greutății, clopotul este acționat prin balansare cu ajutorul unor sisteme electronice.
Alături de acesta au fost amplasate alte două clopote, unul de 1.500 de kg și altul de 1.000 de kg, cele trei clopote amintind de Sfânta Treime.
Alte șase clopote au fost montate în turnul mănăstirii, acționate, de asemenea, electric.