Iarna este anotimpul sărbătorilor, tradițiilor și obiceiurilor. Ajunul Noului An aduce unele dintre cele vechi datini ale românilor, așteptate cu bucurie atât la oraș, cât și la țară. Cu această ocazie au loc manifestări și în zona Fălticeni, atât pe stil nou cât și pe stil vechi.
Unul dintre cele mai ample evenimente de acest gen este organizat în comuna Drăgușeni.
Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă pe stil vechi are loc pe în ajunul sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare, 31 decembrie stil vechi / 13 ianuarie stil nou, numeroase ediții fiind organizate până în prezent.
Anul aceasta au luat parte cete urători și mascați din trei județe, Suceava, Neamț și Iași, venite la invitația organizatorilor, Primăria și Consiliul Local Drăgușeni.
Manifestarea a fost deschisă cu parada formațiilor de datini și obiceiuri, care în sunete de tobe, zurgălăi și fluiere, s-au deplasat de la Hanul Drăgușeni spre locul evenimentului.
Aici au fost întâmpinați de primarul Vasile Cepoi care le-a urat bun venit oaspeților din cele trei județe, dar și sutelor de localnici veniți în Parcul Central.
Două formații locale, „Datini drăgușenene” și „Arnăuții” au deschis spectacolul de Anul Nou pe stil vechi. Pe scenă au evoluat, rând pe rând, formații din zona Fălticeni, Caprele din Păiseni, Străjerii din Dolheștii Mici, Ceata din Vadu Moldovei, Ceata din Bogdănești și cei din Mălini, dar și formații din alte zone ale județului Suceava, mai exact ansambluri din Ostra și Corlata, alături de oaspeți din județele Neamț și Iași.
Timp de patru ore, urătorii și mascații au prezentat obiceiurile din localitățile lor, aceștia fiind răsplătiți cu aplauze, dar și cu un colac și o sticlă de țuică.
Ediția de anul acesta s-a desfășurat în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina.