Eveniment desfășurat la Biserica Albă. Eroii Luptei de la Baia au fost cinstiți alături de voievodul Ștefan cel MareEveniment

Eveniment desfășurat la Biserica Albă. Eroii Luptei de la Baia au fost cinstiți alături de voievodul Ștefan cel Mare

       Accesări: 675

Comemorarea eroilor înseamnă datorie și onoare. Autoritățile comunei Baia au ținut să marcheze și anul acesta un moment consemnat în istoria românilor, care se leagă, implicit de această așezare, prima capitală a Moldovei. În urmă cu 557 de ani, aici, oastea lui Ștefan cel Mare repurta victoria asupra oștirii regelui Matia Corvin.

Eroii din Lupta de la Baia au fost comemorați în cadrul unei slujbe religioase desfășurate la Biserica Albă.

Într-o atmosferă de rugăciune caldă, un sobor de patru preoți au oficiat ceremonialul cuvenit celor care s-au jertfit în noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467.

La slujba de pomenire au fost prezenți primarul Maria Tomescu, viceprimarul Mihai Biserică, reprezentați ai Consiliului Local Baia, dar și câțiva localnici.

Cei prezenți s-au închiat la icoana Sfântului voievod Ștefan cel Mare, așezat la loc de cinste în Biserica Albă, ctitorie ridicată după victoria repurtată la Baia.

După slujba de pomenire, preotul paroh Viorel Iftime a rostit un cuvânt de învățătură în care au fost subliniate jertfa oștenilor de atunci, importanța iubirii de țară și respectul pe care îl datorăm eroilor.

În lumina aceluiași moment istoric, Lupta de la Baia, au mai vorbit profesorii Teodora Muraru și Ioan Natu.

La Biserica Albă, ctitoria voievodului Ștefan cel Mare, se afla copia sabiei domnitorului Moldovei, iar pe un perete din pronaos este pictat tablou acestei bătălii, în care Ștefan cel Mare iese biruitor.

Baia, sau Civitas Moldaviensis prima capitala a Moldovei, capitală voievodală, capitală de stat independent, a fost pe cat de jertfită, tot pe atat de preţuită.

Aici s-a dezvoltat o aşezare înfloritoare într-un timp relativ destul de scurt, având în vedere evoluţiile de dezvoltare la nivel european din epoca respectivă.

Puternicii acelor vremuri au avut interese să controleze acest spaţiu de la est de Carpaţi pentru a-şi asigura liniştea împotriva invadatorilor şi jefuitorilor, pe de o parte, dar şi pentru bogaţiile naturale şi chiar pentru unele aspecte de strategie militară.

Baia, capitală de ţara, a avut un rol esenţiaî istoria Moldovei dar şi a celorlalte voievodate româneşti.

Lupta de la Baia, tocmai acest lucru reliefează. De ce a venit Matei Corvin cu puternica sa oaste? Să-l înlocuiască pe vrednicul domnă Matei Corvin, craiul Ungariei. să-şi refacă forţele pentru ca apoi să atace cetatea Sucevei şi să-l instaleze domn pe Petru Aron.

Înainte de acest timp, Ştefan făcuse mai multe incursiuni în Transilvania pentru a-l prinde pe domnul fugar, protejat de Matei Corvin, care acum voia să-l pedepsească pe domnul Moldovei.

Lupta dintre cele doua armate a fost crâncenă, doua orgolii uriaşe s-au confruntat, Ştefan apară ţara lui, iar Matei nu putea accepta ruşinoasa înfrangere.

Un adevarat macel „care pe care”. Victoria răsunatoare a lui Ştefan îl impune ca un mare strateg în lumea creştină. Jertfa Băii este aproape totală, însa Ştefan reface oraşul în totalitate.

Jertfa celor căzuţi în aceasă bătălie este comemorată în fiecare an la Baia în cuvinte de smerenie şi rugaciune pentru sufletele lor.

Acum doi ani, Primăria și Consiliul Local au Baia organizat un simpozion pentru comemorarea din punct de vedere cultural şi istoric a evenimentului, continuat cu o lansare de carte „Arc peste timp”, autor profesorul de istorie Ioan Natu, cel care a contribuit în mod relevant la creşterea calităţii învăţământului la Baia şi la cunoaşterea istoriei şi a istoriei locale, având contribuţii semnificative în acest sens, şi, în special prin înfiinţarea Muzeului de Istorie şi Etnografie, ca o finalitate a înfiinţării primului punct muzeistic.

ȘTIRI