Emoție, bucurie, poeme și parfum de octombrie. Sub aceste coordonate s-a desfășurat marți, 26 octombrie, lansarea cărții „Perpetuum”, semnată de profesoara Tatiana Crețu. Evenimentul, găzduit în sala de protocol a Pensiunii Somara, din Găinești, a fost organizat în cadrul proiectului cultural-literar „La un ceai de poveste”.
Au onorat cu prezența 40 de invitați, printre aceștia Gabriela Teișanu, de la Centrul Cultural Bucovina, profesoara Oana Șorodoc, directorul Școlii Gimnaziale Găinești, reprezentanți ai autorităților Comunei Slatina și o pleiadă de profesori de limba română, dar și profesori de franceză.
La eveniment au ținut să participe și câțiva foști elevi ai profesoarei Tatiana Crețu.
Pensiunea Somara s-a dovedit locul ideal pentru acest eveniment, ospitalitatea proprietarilor Iulia și Vasile Pîrlac fiind resimțită de invitați și la această manifestare.
„La un ceai de poveste”
Luminița Gogan, Cătălina Blană și Irina Pavalache au demarat acest proiect care are ca scop promovarea lecturii atât într-un cadru formal, cât și într-un cadru non-formal.
În esență, cele trei profesoare își propun să aducă împreună oameni talentați, iubitori de artă literară ce a prins viață în primăvara acestui an.
Aceasta este a cincea întâlnire din cadrul proiectului lansat în primăvara acestui an.
Fiecare nou eveniment se desfășoară într-un alt spațiu, accentuând în acest fel caracterul unic al oricărei întâlniri cu invitații.
„Perpetuum”
„Perpetuum” este numele cărții lansate, un buchet de poeme care pune în lumină trei perioade ale vieții autoarei, copilăria, adolescența și maturitatea. Cartea este ilustrată pe copertă de un tablou realizat pe Tatiana Crețu, pasionată și de pictură, tablou care reprezintă urcușul sinuos al vieții cu pași care lasă urme în culorile curcubeului.
Demn de menționat este faptul că fondurile colectate din vânzarea volumului de poeme au fost donate în scop caritabil.
Evenimentul a fost deschis cu un cuvânt bun venit adresat oaspeților de către profesoara Luminița Gogan.
Un discurs cu un mesaj de actualitate, modelat pe tema evenimentului, a fost susținut de Gabriela Teișanu, reprezentant al Centrului Cultural Bucovina. Ea a apreciat apariția cărții și stilul creativ al autoarei, subliniind faptul că este onorată să ia parte la această lansare.
„Într-o lume care tinde să devină neobișnuit de nebună și anarhică, și sperăm că este pe terminate, această sărbătoare de azi este o sărbătoare a spiritului. Lansarea de carte și expoziția plastică sunt o mare bucurie, pentru că, în definitiv, arta și în vreme de război și în vreme de pace face ceea ce știe ea mai bine: șterge colbul care se așterne pe psihicul uman și pe viețile noastre, caracterizate, din păcate de o mare goană și o lipsă a elementelor esențiale.”, a spus Teișanu. „Esențial este sufletul, bucuria, frumusețea pe care Dumnezeu ne-a lăsat-o, dar ne referim și la frumusețea pe care omul este în stare să o izvodească prin creion, penel, scris, muzică, și așa mai departe. Vă felicit pentru că aveți astfel de preocupări! Mă simt onorată că sunt astăzi aici. Vă doresc mult succes”
Amfitrioana evenimentului, profesoara Luminița Gogan, a explicat că volumul de poeme „produce un scenariu, o poveste, și că este scrisă din dragoste”.
Ea a remarcat faptul că „Perpetuum” este un vis împlinit pentru autoare și o carte care merită citită de cât mai multă lume, pentru că exprimă sensibilitate și bucurie.
Cuvintele autoarei
După 43 de ani petrecuți la catedra Școlii Gimnaziale Găinești, profesoara Tatiana Crețu își dezvăluie două laturi, pasiuni, care îi dau energie și motive să privească viața cu aceeași bucurie ca și în tinerețe. Pictura și poezia sunt cele exprimă personalitatea autoarei cărții de poeme „Perpetuum”, două lumi de care s-a atașat încă din copilărie.
Înconjurată de propriile tablouri, de buchete de flori și foști colegi, Tatiana Crețu a mărturisit cu emoție că ziua lansării de carte este una care să sub semnul fericirii, iar literatura și arta plastică sunt pasiuni pe care .
Autoarea a explicat că volumul de poeme reprezintă un buchet de trăiri intense în perioade diferite ale vieții, expresie a unui suflet sensibil aflat într-o perpetuă căutare a frumosului.
„Pentru mine este o zi extraordinară. Aș vrea să vă spun că mă regăsesc în toate creațiile mele plastice și literare. Ele sunt povești adevărate, vise pe care nu le-am abandonat, chiar dacă, uneori, au fost în stare latentă. Prin tablourile și poemele mele mă veți descoperi și altfel. Poate, unii dintre voi, mă știu ca o simplă colegă de serviciu și atât. Dar viața mea continuă…”, a explicat Tatiana Crețu. „Cartea are trei părți, ce dezvăluie trăirile mele în perioada copilăriei, legate de frici, temeri, neajunsuri, în timp ce partea a doua este mai explozivă, pentru că redă anii adolescenței, un timp al dorințelor, afirmării și căutărilor. Ultima parte din „Perpetuum” reprezintă perioada maturității, unde experiența și concretul devin vizibile. Volumul de poeme este o destăinuire, pentru că mă prezint cu încredere, empatie, drag și emoție oricărui cititor. M-am transpus în această carte, în locuri și timpuri diferite.”
Gândurile Oanei
Printre invitați s-a numărat și Oana Șorodoc, directoarea Școlii Gimnaziale Găinești, profesor de limba și literatura română.
Ea și-a deschis discursul cu o glumă, spunând „că cine predă la școala din Găinești ce bine arată la pensie”, o aluzie la faptul că după 43 de ani de muncă la catedră Tatiana Crețu își păstrează energia, spiritul viu și frumusețea, dincolo de barierele timpului.
„Fiecare care scrie, simte. Eu asta îi doresc doamnei Crețu: să simtă!”, a afirmat profesoara Șorodoc. „Vă apreciez și vă felicit pentru tot ce faceți și vă doresc să dăinuiți. Cred că asta poți să-i dorești unui om care scrie: să dăinuie.”
Oana Șorodoc a subliniat faptul că autoarea este un exemplu de urmat, o persoană cu experiență, cu pasiuni care pot ajunge la inima fiecăruia. Discursul l-a încheiat cu o urare în versuri a poetului indian Rabindranath Tagore.
Finalul evenimentului a fost marcat de un moment muzical susținut la cobză, tobă și vioară.
În completarea acestuia, instrumentistul Puiu Crețu a susținut câteva partituri la flaut.
Acțiunile din cadrul proiectului „La un ceai de poveste” vor continua cu noi evenimente cultural-literare pregătite de Luminița Gogan, Cătălina Blană și Irina Pavalache.
Pensiunea Somara
Un spațiu unic pentru momente perfecte.
Așezată într-un loc de poveste, la poalele Munților Stânișoara, Pensiunea Somara este un loc ideal pentru petrecerea timpului liber cu prietenii sau familia.
Ospitalitatea, rafinamentul și frumusețea sunt cele trei elemente pe care le vei regăsi mereu aici.
Decorul și condițiile de cazare sunt la superlativ. Așa cum sunt și preparatele culinare, gătite cu drag și migală, pentru experiențe gustative fără egal.
Pentru o porție de aer curat, poți drumui prin pădurile din împrejurimi, iar pentru odihna sufletului poți vizita Mănăstirea Slatina, aflată la câțiva kilometri distanță.
Pensiunea Somara dispune de o sală destinată evenimentelor private.
Aici s-au desfășurat în ultima perioadă evenimente muzicale și artistice, susținute de nume cu renume: Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Oana Tomoiagă și Paul Ananie.