Inaugurare în perioada sărbătorilor pascale. Primăria și Consiliul Local al Comunei Bunești organizează de Paști, evenimentul de deschidere al unui nou muzeu al satului. Cu prilejul acestui moment de suflet pentru localnici va avea loc și sfințirea obiectivului.
Slujba va fi oficiată de Înalt Prea Sfințiții Calinic și Teodosie, ai Sucevei și Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
La festivitate de deschidere au fost invitați primari și consilieri culturali din zona Fălticeni, dar și numeroși localnici.
Pregătirile pentru eveniment s-au încheiat de curând, iar oaspeții sunt așteptați, cu drag, de autoritățile locale.
Programul va fi deschis la ora 14, după sfințire fiind programat un tur al muzeului.
De la ora 15 va avea loc un program de pricesne, un concurs de bătut toaca și două vernisaje.
Primarul Ioan Ștefan, unul dintre cei care s-au implicat în acest proiect, demarat în mandatul edilului Gheorghe Beraru, susține că proiectul înființării noului muzeu este unul de suflet, ce reflectă trecutul satelor Petia, Uncești, Podeni și Bunești.
Unul dintre cele mai frumoase și bogate muzee sătești
Nou muzeu al satului funcționează în clădirea vechii Vămi Românești, de pe vremea imperiului austro-ungar, când granița Bucovinei cu Regatul era în Bunești.
Satul era despărțit în două, de un pârâu, de-o parte fiind locuitorii Buneștiului din Regat, iar de cealaltă parte locuitorii Buneștiului din Bucovina.
Clădirea Vămii Românești a devenit, mai târziu, clădirea în care a funcționat Primăria Bunești.
Ajunsă într-un stadiu avansat de degradare, autoritățile locale au decis reabilitarea acesteia, iar ulterior au construit un sediu nou de primărie, iar clădirea primăriei a devenit muzeu.
Lucrările de reabilitarea au durat mai mult decât era preconizat, mai ales că materialele de construcții s-au scumpit constant.
Muzeul satului din Bunești este unul dintre cele mai frumoase și bogate muzee de acest gen din județul Suceava.
Clădirea este una de patrimoniu, are un aspect deosebit, iar în preajma acesteia au fost amenajate spații verzi.
Noul muzeul reunește sute de exponate vechi și foarte vechi adunate de la oamenii satului, donate sau cumpărate.
Multe dintre acestea au fost adunate de-a lungul anilor de Ion Ștefan, fost muzeograf, astăzi primar la comunei Bunești.
Fiecare încăpere de la parterul clădirii aduce în atenție teme diferite precum îndeletniciri, tradiții, obiceiuri, istoria locurilor. Traiul din gospodărie, biserica, școala și eroii comunei Bunești sunt evidențiate în spațiile de expoziție special amenajate.
Muzeul adăpostește la subsol, unde pe vremuri era arestul, încăperi în care au fost amenajate un vechi atelier de fierărie și unul pentru țesut.