Eroi comemorați de Ziua Înălțării Domnului. Manifestări restrânse la Boroaia, Rădășeni, Baia și Cornu LunciiRural

Eroi comemorați de Ziua Înălțării Domnului. Manifestări restrânse la Boroaia, Rădășeni, Baia și Cornu Luncii

       Accesări: 1582

Zi de comemorare pentru eroii neamului românesc. Ostașii care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă sunt pomeniți la sărbătoarea Înălțării Domnului, amploarea manifestărilor din acest an fiind restrânsă. În localitățile din zona Fălticeni au fost oficiate, cu respectarea regulilor impuse prin starea de alertă, slujbe de pomenire în toate lăcașurile de cult şi la toate monumentele închinate acestora.

La ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe au fost trase în semn de recunoştinţă faţă de eroi.

Ostașii căzuți în Războiul de independență și în cele două conflagrații mondiale au fost pomeniți de Ispas (Înălțarea Domnului).

Baia

În zi de mare sărbătoare, autoritățile Comunei Baia i-au comemorat pe înaintașii care au căzut pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și demnitatea poporului român.

Ceremonia de depunere a coroanelor de flori a avut loc la monumentul din curtea Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Baia, dar și la statuia învățătorului și eroului Nicolae Stoleru.

Slujbe de pomenire au fost oficiate cu această ocazie, la eveniment participând primarul Maria Tomescu, viceprimarul Mihai Biserică, consilieri locali și maistrul militar principal (r) Davidel Dumitru, prim vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor Suceava, preoți și angajați ai administrației locale.

Boroaia

Autoritățile locale din Boroaia au depus jerbe de flori la toate monumentele din comună. Au fost manifestări ce s-au desfășurat în liniștea unei zile mohorâte.

Până anul acesta, comemorarea eroilor boroieni era o adevărată sărbătoare locală.

Ceremonia începea în centrul comunei Boroaia, de la grupul statuar aflat lângă Primărie, unde se depuneau coroane de flori, urmate de cuvântări și cântece patriotice.

Gospodarii satului, aflați pe cai, fanfara și jandarmii, alături de reprezentanții administrației locale, primarul Vasile Berariu, consilieri locali, profesori și elevi, porneau apoi din centrul comunei, spre monumentul din curtea Bisericii preotului Alexandru Argatu, unde avea loc o manifestare religioasă închinată eroilor comunei.

Cornu Luncii

Un cult și un respect aparte pentru eroi există și în comuna Cornu Luncii.

Ostaștii martiri din această localitatea au partea de un Panteon în centrul căruia se află mormântului unui eroului sublocotenent (post mortem) Constantin Puiu Mihalovici. Un monument deosebit există și în satul Păiseni, unde se află mormântul eroului poet sublocotenent (post mortem) Ioan Grosaru.

La ceremonii au participat viceprimarul Constantin Cioban, secretarul general Constantin Oiaga, consilierul personal al primarului Petria Vultur și Dumitru Davidel, primvicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor Suceava.

Coroanele de flori au fost depuse de poliția locală la toate monumentele închinate celor 345 eroi din comuna Cornu Luncii.

Rădășeni

Manifestări restrânse și în comuna Rădășeni. După încheierea slujbelor de la biserică, autoritățile locale i-au comemorat pe eroi la cele două monumente din Rădășeni și Lămășeni.

Primarul Neculai Perju a depus coroanele de flori.

Preoții au oficiat slujba de pomenire pentru ostașii căzuți pe câmpurile de luptă.

La aceste manifestări au mai fost prezenți angajați ai administrației locale și un număr limitat de localnici.

ȘTIRI