Reușita la un examen nu înseamnă doar pregătire și învățare. Concentrarea, stăpânirea emoțiilor și organizarea în timpul unei lucrări scrisă sunt la fel de importante. Acestea sunt elementele cheie care l-au ajutat pe Alexandru Vartolomei să obțină doi de 10 la Evaluarea Națională.
Elevul Colegiului Național „Nicu Gane” este unul din cei trei absolvenți de gimnaziu, din județul Suceava, care a încheiat examenul cu media maximă.
Alexandru Vartolomei este unul dintre cei mai buni elevi la învățătură din generația lui.
S-a pregătit individual, acasă, cu testele de antrenament, dar și alte teste la română și matematică pe care le-a găsit pe internet.
Cu câteva zile înainte de examen s-a pregătit mai intens, iar răsplată nu a încetat să apară.
Pe 29 iunie au fost afișate rezultatele la Evaluarea Națională. Lucrările au fost corectate în județul Botoșani, iar cei de acolo au decis că Alex Vartololmei merită nota 10 la cele două probe scrise, la limba română și matematică.
Geta Neculau, diriginta și profesoara care l-a îndrumat pe Alex în toți anii de gimnaziu, este mândră și bucuroasă pentru reușita lui. De altfel, vorbim despre un elev de nota 10 la matematică și, cel puțin la această disciplină, nota obținută nu reprezintă o surpriză.
„Alex a confirmat ceea ce știam deja despre el. Un băiat de nota 10, la orele de matematică, un elev cu medii excelente în ultimii patru ani! Dar, la noi, la Colegiul Național „Nicu Gane” pretențiile sunt puțin mai mari, de aceea 10 pe linie este mai greu de obținut. Cel puțin, la matematică s-a menținut la înălțime!”, explică profesoara Neculau. „Este un elev care a dovedit responsabilitate. Surpriza este, desigur, una plăcută pentru că anul acesta au fost mai puține note de 10 la nivel național decât în anii din urmă. Mă bucur pentru rezultatul lui Alex și pot spune că sunt mândră de elevul meu, de fapt de fostul meu elev, pentru că acum a făcut pasul spre liceu. Îi doresc mult succes!”
Geta Neculau mai spune că Evaluarea Națională a fost un test al atenției, nu doar unul al cunoștințelor.
Singurul elev din Fălticeni cu media 10 din Fălticeni, la Evaluarea Națională, a fost și atent, calm, pedant și bine pregătit. Alexandru Vartolomei s-a folosit de acești trei vectori care l-au condus spre rezultatul absolut la examen.
A rezolvat pas cu pas fiecare subiect. Și-a dozat timpul și energia, astfel încât să fie sigur că tot ce face este bine. După ce și-a notat răspunsurile pe ciornă, le-a verificat cu atenție, apoi le-a trecut pe lucrarea de examen.
Alexandru Vartolomei a ieșit ultimul din sală la ambele probe, dar a încheiat primul pe oraș, la Evaluarea Națională.
El spune că subiectele nu au fost grele, ci au avut același nivel cu simularea din primăvară, când a obținut media 9,70.
„Examenul nu a fost foarte greu, dar am văzut și teste mai ușoare decât acesta. Am fost emoționat înainte de a primi subiectele, dar m-am liniștit imediat și am început să rezolv cerințele. Cheia a fost pregătirea și calmul.”, ne-a mărturisit cu același calm Alexandru. „În ultimele două săptămâni am repetat ai mult pentru examen, uneori și la ore târzii. Mă bucur că am reușit acest rezultat, dar nu speram la el.”
Elevul Colegiului Național „Nicu Gane” și-a dorit să încheie examenul cu un rezultat bun. Nu s-a pregătit ca să atingă media maximă, ci doar pentru ca media de la evaluare să fie peste 9.
Alexandru Vartolomei spune că a plecat la Evaluarea Națională cu gândul că nu este „un capăt de lume”, ci doar un test, așa cum au mai fost și în anii din urmă.
Opțiunea lui de viitor este una singură, profilul real, la matematică-informatică, la una dintre cele trei clase care vor fi înființate în următorul an școlar la Colegiul Național „Nicu Gane”.
Pe lângă satisfacția de a încheia cu 10 primul examen important pentru orice elev, Alexandru are bucuria de a le oferi părinților acel sentiment de realizare deplină, pe care și el l-a trăit la aflarea rezultatului. Un rezultat muncit, de care își va aminti tot timpul.
Un start perfect la început de drum, drumul către viața de licean.