Grija față de natură este un subiect tot mai prezent în mediul educațional. Săptămâna Verde, program special dedicat ecologiei și schimbărilor climatice, este unul dintre elementele de noutate create în acest sens. Elevii Colegiului „Vasile Lovinescu” au parcurs și punctat această perioadă cu activități dintre cele mai variate.
Una dintre acțiuni s-a axat pe promovarea și transmiterea informațiilor legate de protejarea naturii, astfel încât publicul să conștientizeze că prin implicare pot fi schimbate nu doar mentalității celor din jurul nostru, ci și sănătatea mediului înconjurător.
Elevii clasei a XI-a, științe sociale, de la Colegiul „Vasile Lovinescu” au avut această misiune inedită pentru ei. Diriginta Maricela Tuchiac le-a fost ghid și susținător pe parcursul acțiunilor propuse.
Liceenii au devenit, astfel, pentru câteva zile, ambasadorii protejării mediului înconjurător.
Activitățile din Săptămâna Verde au debutat cu partea de documentare, la laboratorul de informatică.
Fiecare grupă și-a sintetizat informațiile referitoare la protejarea mediului. Aici au găsit răspunsurile la ceea ce înseamnă protejarea planetei, de ce trebuie să ne gândim atât de serios la soluții, stil de viață fără risipă, colectarea separată, reciclarea.
Subiecte pe aceeași temă, privitoare la limitarea consumului energetic, folosirea mijloacelor alternative de transport, reducerea consumului de produse animale, utilizarea energiei alternative, au fost studiate de elevi.
Cunoștințele acumulate au însemnat pregătirea terenului pentru prezentarea informațiilor, cei implicați având convingerea că, prezentate și altora, ele vor deveni obișnuință pentru majoritatea.
Următoarea etapă s-a conturat sub forma unei campanii de promovare stradală.
Elevii, împreună cu diriginta Maricela Tuchiac, au pornit din fața Colegiului „Vasile Lovinescu” stând de vorbă cu trecătorii. Tinerii le-au prezentat motivele pentru care ar trebui conștientizată necesitatea protejării mediului, dar și câteva sfaturi pentru a nu mai face risipă.
Au fost discuții constructive cu persoane de toate vârstele, iar cu această ocazie liceenii au aflat ce impact au informațiile relatate pe tema protejării naturii.
Tinerii ambasadori ai protejării mediului au făcut următoarea oprire la primărie.
Liceeni s-au întâlnit cu primarul Cătălin Coman, căruia i-au prezentat activitatea lor și care, la rândul său, le-a vorbit despre importanța acestui demers în contextul unei preocupări mondiale privind risipa resurselor.
Ultima activitate din Săptămâna Verde s-a desfășurat în sala de ședințe din cardul Colegiului „Vasile Lovinescu”, unde și-au întâmpinat părinții. Elevii au dorit să le transmită același mesaj ca și celor pe care i-au întâlnit pe stradă, dar, în egală măsură, să împărtășească părinților din propria experiență, dar și roadele muncii lor.
Au prezentat materiale media, temele pregătite și au argumentat necesitatea conștientizării acestor probleme ale planetei. Întâlnirea u părinții s-a dovedit la fel de fructuoasă ca și cea cu persoanele din public.
Liceenii au învățat în Săptămâna Verde că informația face diferența în orice situație, că atenția la detalii contează când vrei să ai un rezultat pozitiv, dar și că munca în echipă este benefică atunci când fiecare membru își asumă responsabilitatea.
Mai mult decât, satisfacția lucrului bine făcut merită orice efort și că oamenii de abia așteaptă să fie provocați pentru ca ca ei să ofere ce au mai bun.
Profesoara Maricela Tuchiac concluzionează că această experiență le-a întărit elevilor convingerea că că prin implicare vom putea spera la rezultate. Au fost activități pe care elevii clasei și le vor aminti cu plăcere, pentru că sentimentul pe care l-au trăit este acela de satisfacție că munca lor este una de calitate.