Lecție despre măiestrie, tradiție și autenticitate. În preajma sărbătorilor pascale, Biserica istorică Sfinții Mercurie și Ecaterina și Școala Gimnazială „Ion Lovinescu” din Rădășeni au organizat un atelier de încondeiat ouă. Activitatea s-a desfășurat în prezența unor numeroși oaspeți, întâmpinați cu drag de gazde, preoții parohi Georgian și Constantin Rotar, și profesoara Danusia Grumăzescu, directoarea unității de învățământ.
Elevi ai Școlii Gimnaziale Preutești și de la Școala din Pistruieni (Republica Moldova), însoțiți de directorii Ionuț Rusu și Aliona Prodan, au pășit în universul plin de forme și culoare al ouălor încondeiate.
Pentru că Vacanța de Paște începe peste doar câteva zile, atelierul tradițional s-a derulat joi, 10 aprilie, astfel încât copiii să se bucure de frumusețea unei noi activități extrașcolare.
Tema atelierului, Ouăle încondeiate vestesc venirea Sfintelor Paști, i-a captivat pe elevii din cele trei școli care au păstruns în tainele încondeiatului ouălor.
Pas cu pas au descoperit simobolurile și modalitățile de înfrumusețat aceste mici obiecte de artă pascală, ce fac parte din tradiția poporului român.
Încondeiatul ouălor este activitatea care de sute de ani, în gospodăria țărănească, vestește apropierea Învierii Domnului. Tradiția aceasta simbolizează Viața și jertfa de pe Cruce pentru mântuirea neamului omenesc.
Elevii din cele trei școli din Rădășeni, Preutești și Pistruieni, dar și cadrele didactice coordonatoare, au fost îndrumați de Ana Hoștiuc Ana, păstrătoare de tradiții pascale, de la care au învățat tehnici autentice de închistrire, folosind chișița și ceara de albine, exact ca în satele din nordul Moldovei.
Cu emoție și curiozitate, copiii din clase primare, îmbrăcați în port popular, au descoperit semnificația fiecărui simbol desenat pe ou, de la spicul de grâu, simbol al belșugului, la soarele, semn al luminii divine.
Pentru mai multă atractivitate, organizatorii au împărțit activitatea în ateliere interactive, unde elevii au lucrat în echipe mixte, formate din participanți din toate cele două școli.
Deți la distanță, elevii din Republica Moldova au fost cu inima și sufletul la acest atelier, pe care l-au urmărit prin intermediul transmisiei pe internet.
Organizatorii susțin că pe lângă îndemânare și creativitate, în cadrul atelierului tradițional s-au dezvoltat și prietenii frumoase.
La finalul proiectului, ouăle închistrite au fost expuse într-o mică expoziție organizată în biserica voievodală din Rădășeni.
Rezultatul, spun partnerii din acest proiect, este unul cu adevărat impresionant, explozia de culoare, migală și tradiție, fiind cuprinse într-o formă artistică vie.
Această activitate le-a reamintit tuturor cât de importantă este păstrarea tradițiilor și transmiterea lor mai departe, prin gesturi simple, dar pline de semnificație, și, mai ales, cât de frumos este ca oamenii să învețe împreună, unii de la alții.













