E.ON susține financiar proiectul destinat amenajării unui teren de antrenament pentru câinii salvatoriActualitate

E.ON susține financiar proiectul destinat amenajării unui teren de antrenament pentru câinii salvatori

       Accesări: 327

Un proiect destinat celui mai bun prieten al omului. Trei companii prezente în România sprijină „HAMtrenament pentru viață”, cauza susținută în luna aprilie de Asociația Zi de Bine. Este un program dedicat câinilor salvatori, despre care se vorbește și se știu atât de puține lucruri, în contextul în care aceștia sunt foarte utili în diverse situații limită.

Voluntarii vor să amenajeze un teren de antrenament, un loc special în care să se poată pregăti pentru a interveni în situații de urgență și a oferi ajutor persoanelor aflate în primejdie, pericol iminent și persoanelor cu dizabilități.

Spațiul se află în nordul Bucureștiului și va avea o suprafață totală de 7.000 mp.

Terenul va fi dotat cu obstacole și aparate specifice pentru câinii de căutare și salvare.

De asemenea, echipele de intervenție vor primi echipamente de comunicații moderne necesare în misiunile de căutare, suma necesară pentru întregul proiect fiind de 35.000 euro.

Compania E.ON se alătură acestui demers și va finanța o parte din acest proiect.

Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de BINE: Grupul E.ON România, Lidl România și UniCredit Bank.

400 de copii dispăruți într-un an

Într-un singur an, în România au dispărut 400 de copii, 70 dintre aceștia fiind dispăruți la acest moment, iar în cazul unui cutremur, 2.500 de clădiri riscă să cadă doar în București. De aceea, Asociația Zi de Bine în colaborare cu Asociația Clubului Câinilor Utilitari, amenajează terenul de antrenament pentru câinii salvatori.

Datorită agilității și instinctului, un câine salvator este la fel de eficient într-o misiune de căutare precum o echipă formată din 50 de persoane. Totodată, având simțul olfactiv extrem de dezvoltat, poate depista mirosul unei persoane căutate de la 400 de metri distanță, asigurând o rată de succes a unei misiuni de cel puțin 70%.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine, spun că „în situații critice, precum un cutremur sau în cazul unui accident montan de exemplu, câinele utilitar este cel pe care echipele de salvare se bazează pentru a rezolva misiunea”.

Scopul campaniei este acela de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze mai puțin discutate.

Ce înseamnă un câine utilitar?

• Un câine care lucrează zi și noapte oriunde, în munți, în păduri, intrând în clădiri prăbușite sau pe terenuri inundate din mediul rural sau urban.
• Un câine antrenat pentru o gamă largă de scenarii de căutare a oamenilor dispăruți, indiferent de vârstă, de la copii, la adulți rătăciți pe munte sau persoane cu tulburări grave de sănătate, precum Alzheimer sau demență ori victime prinse sub viituri sau dărâmături.
• Un câine care se pregătește împreună cu aparținătorul său de la cea mai fragedă vârstă, cel puțin 2 ani înainte de atestare, iar apoi susține sesiuni de reexaminare anual.

Proiect pentru copii talentați

Alături de Asociația ZI de BINE, E.ON va susține câte o cauză în fiecare lună a anului.

În luna martie, alături de ceilalți parteneri strategici, E.ON a susținut Asociația Zi de Bine în proiectul “Studiourile Ferentari”, în urma căruia a fost amenajat un studio de 90 de metri pătrați dotat cu toate echipamentele necesare pentru zecile de copii talentați care trăiesc într-un loc al spaimelor și al neajunsurilor.

Peste 30 de copii din această zonă a Capitalei vor avea propriul spațiu în care vor putea studia actoria, vor învăța ce înseamnă producția muzicală și fotografia artistică, vor realiza comedy sketch-uri.

Proiectul a necesitat un buget în valoare de 35.000 de euro, bani care au fost investiți în amenajarea spațiului și dotarea cu toate echipamentele necesare, cât și pentru acoperirea cheltuielilor cu chiria și utilitățile, pe timp de un an.

ȘTIRI