Toamna sunt culese roadele actului de creație. Proaspăt ieșite de sub tipar, operele „Arabescuri” și „Orașul cerului” au ajuns acasă, la Fălticeni, în atenția publicului cu sensibilitate pentru frumos. Profesorii de filozofie Ioan Caulea și Lucian Mușet au ținut să le prezinte pe 23 septembrie, în ziua unui fenomen astronomic, când Soarele traversează ecuatorul ceresc.
Dubla lansare s-a desfășurat la Galeria Oamenilor de Seamă, în prezența unor invitați care prețuiesc poezia și proza.
Înconjurați de familie, prieteni și de mica, dar inimoasa familie a condeielor fălticenene, Ioan Caulea și Lucian Mușet și-au deschis sufletele vorbind, pe scurt, despre placheta de versuri „Arabescuri” și romanul „Orașul cerului”.
Așezați între busturile marilor scriitori Mihail Sadoveanu și Ion Creangă, autorii cărților au dezvăluit cu ocazia lansării, emoția momentului, cum s-au „născut” scriiturile acestora, cât și ceea ce reprezintă operele pe care le aștern în fața publicului iubitor de carte.
La eveniment au mai participat distinsa profesoară Mioara Gafencu, profesorul Constantin Bulboacă, învățătorul Gheorghe Popa, președintele Cenaclului „Nicolae Labiș” și profesoara Lenuța Rusu, moderatoarea evenimentului cultural. Lansările de carte au fost „asezonate” cu momente muzicale la pian, care au creat atmosfera specifică unui eveniment de înaltă ținută culturală. La finalul acestuia, după câteva gânduri de apreciere din partea invitaților, autorii au susținut nelipsita sesiune de autografe.
Arabescuri
Acesta este volumul de debut al autorului Ioan Caulea.
Premiat în vara acestui an, „Arabescuri” reunește 44 de poeme realizate în ultimii.
Profesoara Nora Bulboacă, cea care s-a ocupat de prezentarea volumului, le descrie ca poeme „de înaltă respirație și vibrație a trăirii condiției umane sub semnul interogației, al revoltei în fața absurdului existenței, al aspirației irepresibile spre libertate și frumusețe.”
Placheta de poezii stă sub semnul înșiruirii unor întrebări fără răspuns: „de ce liniștea nu are zeu?”, „liberate sau libertăți, aceasta este întrebarea!”, „ne mai suportă scriitorii și pe cei ce au ceva de spus?”.
Autorul Ioan Caulea explica, anterior apariției acestei cărți, faptul că demersul său poetic reprezintă adaptarea spațiul trăirilor personale la o geometrie a spiritului în care linia melodică a neliniștii să traverseze motivele obsedant de diverse ale unei existențe măcinate de întrebări și inadvertențe.
Orașul cerului
Așa se intitulează romanul semnat de Lucian Mușet.
Psihologul Iulia Gângă a făcut introducerea în paginile acestei cărți, explicând că acesta este o experiență care a prins forță, un instrument terapeutic pe care îl folosește de fiecare dată când persoanele îi povestesc cât de neputincioase sunt.
Romanul este „scris frumos și lin”, conchide Iulia Gângă.
La rândul său, autorul le-a dezvăluit invitaților faptul că romanul a fost scris în urma proceselor terapeutice desfășurate la clinici de dezintoxicare.
Lucian Mușet spune că romanul este despre „prezență și conștientizare”.
„Orașul cerului” este mai mult decât un roman. Este o carte pentru cei care, ca și personajul principal, ajung în punctul zero, în stația intermediară, în care se întreabă: „Ce fac mai departe? Mă întorc la ce știu sau încerc un alt drum?”. Iar când a doua opțiune e susținută de resursele interioare, materializate în diferite personaje fără nume, cu siguranță că lucrurile vor lua turnura sănătoasă.
„Orașul cerului” este o carte pentru cei care sunt pregătiți să stea față în față cu propria umbră și cu propria dependență. De orice fel ar fi ea.
Este un posibil instrument de lucru în procesul de vindecare.
Nu doar pentru „eroul” poveștii ci pentru fiecare dintre noi.