Concurs încheiat pentru funcțiile de directori în școli. Recent au fost publicate, de către ISJ Sucevea, rezultatele obținute de candidați la cele două probe. Din cele 91 de posturi disponibile, doar 16 au fost ocupate.
Au fost declarați admiși cei care au primit minim nota 7, printre aceștia fiind și doi candidați din zona Fălticeni.
Este vorba despre Maria Verdeș și Oana Șorodoc.
Cele două profesoare de limba și literatura română au candidat pentru posturile de director la Școala Gimnazială „Constantin Blănaru” din Cornu Luncii și, respectiv, Școala Gimnazială Găinești.
Mandatul acestora este pe patru ani.
Numirile au fost făcute de Ziua Educației, pe 5 octombrie, însă prima zi de lucru a fost pe 6 octombrie.
Dacă profesoara Maria Verdeș este la prima experiență în directorat, profesoara Oana Șorodoc intră în al zecelea an pe această funcție de conducere.
Maria Verdeș vrea echilibru între dezvoltarea academică și cea emoțională
Pasul spre directorat vine după un alt succes pe plan profesional. Maria Verdeș este din acest an școlar profesor de limba și literatura română, după opt ani petrecuți la catedra din învățământul preșcolar și alți cinci în învățământul primar.
Are 41 ani de ani, gradul didactic I și un plan pentru școala pe care o va conduce în următorii patru ani. La concursul pentru ocuparea postului de director, ea a obținut nota 7,00 la proba scrisă și 7,60 la proba interviu.
Maria Verdeș nu este implicată politic, dar spune că practică „politica bunului simț și respectului pentru valorile personale si naționale”.
Motivul pentru care a participat la acest concurs este suma unor situații și contexte, personale și colective, provocare ce nu era trecută în lista de obiective personale.
Noul director al Școlii Gimnaziale „Constantin Blănaru” spune că va avea în vedere ca prin mandatul ei să mai ofere o „părticică ” din ea acestei comunități în sânul căreia s-a născut, format și dezvoltat.
Pentru primul an de directorat, Maria Verdeș își propune să mențină și să îmbunătățească baza material-didactică din școală.
În egală măsură vrea să pună bazele unei echipe de lucru dispuse la efort susținut, în vederea eficientizării și materializării relațiilor cu familia, comunitatea locală, comunitatea antreprenorilor locali și a altor posibili parteneri.
„Eu îmi doresc ca Școala Gimnazială „Constantin Blănaru” Cornu Luncii să devină o școală a deschiderii permanente către nou, schimbare, perfecționare. Să fie un loc în care elevii să găsească echilibrul între dezvoltarea academică și cea emoțională.”, explică Maria Verdeș. „Da, sunt o fiică a satului Cornu Luncii, o mică parte a muncii profesorilor titrați ai localității, un posibil exemplu pentru cei care cred că tot ce îți dorești poate fi posibil.”
Oana Șorodoc se va strădui să fie un om de nota 10
Experiența și perseverența au dat rezultate. Au dat cel mai bun rezultat posibil în proba interviu, unde profesoara Oana Șorodoc a obținut singura notă de 10 din cadrul concursului pentru funcția de directori. La proba scrisă a primit nota 8,20, a doua cea mai mare notă din cadrul probei.
Oana Șorodoc va intra în al zecelea an de directorat, iar progresele au fost vizibile de la un an la altul.
Nota maximă s-a dovedit puntea dintre vechiul și noul mandat de director la Școala Gimnazială Găinești.
Întrebată dacă va fi un director de nota 10, Oana Șorodoc spune că „întrebarea trebuie adresată elevilor și profesorilor din școala Găinești.
Cele mai importante realizări se regăsesc pe agenda ultimilor șase ani, timp în care școala din Găinești a suferit transformări profunde.
Colaborarea cu edilul Vlăduț Gherman, un primar pro-educație, a dat naștere unor proiecte importante.
Cele două clădiri ale școlii au fost modernizate și reabilitate integral. Cu această ocazie și ambianța din clase s-a schimbat, radical, în bine.
Dotările școlii sunt noi, mare parte dintre acestea fiind achiziționate din bugetul comunei.
Unitatea de învățământ are și un teren cu gazon natural, pentru practicarea orelor de educație fizică și sport. Școala veche din Găinești, cu o istorie de peste un secol, a fost restaurată, prin investiții consistente, în urmă cu trei ani. Este singura școală din lemn din regiunea Moldovei, și una dintre cele trei existente în România la ora actuală.
Oana Șorodoc este profesoară de limba și literatura română, iar cărțile, literatura și biblioteca sunt prietenii ei de suflet, la fel ca și copiii.
După încheierea procesului de modernizare al școlii, ea s-a ocupat cu amenajarea unei săli de lectură și a unei biblioteci în care, astăzi, sunt câteva mii de cărți. Și arhiva școlii, ce include, printre altele, cărți vechi și o parte din istoria unității de învățământ, este îngrijită tot directoare.
Oana Șorodoc a înființat și un ansamblu de dansuri populare. Se numește „Izvor de Slatină”.
Este format din elevi ai Școlii Gimnaziale Găinești, iar scopul acestuia este de a promova jocul și portul tradițional al românilor, prin intermediul tinerei generații căreia îi insuflă dragostea pentru tradiții.
Educația nu înseamnă doar lecțiile desfășurate între zidurile unei școli.
Pentru Oana Șorodoc, educația depășește hotarul școlii și ajunge în spațul relațiilor interumane, al dezvoltării personale, noului, cunoașterii și, mai ales, al recompensării și binelui.
Alături cu Maria Holtzhauser, om de caritate, au fost puse bazele unor proiecte educaționale cu impact, în care schimburile de experiență cu o școală din București, au legat noi prietenii între elevi și profesori, au adus școala de la țară la oraș, și pe cea de la oraș la țară.
Iar acestea sunt doar o parte dintre ideile și planurile ce s-au materializat la Școala Gimnazială Găinești în acești ultimi ani.
„Nu știu dacă voi fi un director de 10.”, spune Oana Șorodoc. „Mi-ar plăcea sa adresați aceasta întrebare elevilor și colegilor mei. Cu certitudine mă voi strădui sa fiu un om de nota 10.”