Două incendii au făcut prăpăd pe raza Ocolului Silvic Dolhasca. Au fost distruse 16 hectare plantate cu salcâmLocal

Două incendii au făcut prăpăd pe raza Ocolului Silvic Dolhasca. Au fost distruse 16 hectare plantate cu salcâm

       Accesări: 3057

Incendii pe bandă rulantă. 26 martie a fost o zi plină și grea pentru pompierii din Fălticeni. O zi pe care echipele de salvatori n-o vor uita prea curând.

Patru intervenții dintre cele mai dificile intervenții din acest an au avut loc în decurs de 12 ore, trei dintre acestea fiind incendii extinse de vegetație.

Pompierii au acționat pe rând în comuna Bunești (sat Podeni), în orașul Dolhasca (Gulia) și orașul Liteni (satul Rotunda).

Pentru a face față situației au fost chemați de acasă și pompierii care aveau ziua liberă.

Dacă la Bunești au fost distruse 15-20 hectare de livadă, la Gulia și Rotunda au ars două plantații cu salcâmi tineri, ambele aflate în proprietatea Ocolului Silvic Dolhasca. Au fost incendii de amploare care au necesitat câteva ore pentru a fi lichidate.

Flăcările de la cele două incendii de pe Valea Șomuzului avea 10-15 metri înălțime, după cum mărturisesc atât pompierii, cât și ceilalți martori oculari, vâlvătaia acestora putând fi observată de la câțiva zeci de kilometri.

Proprietarii de terenuri agricole sunt cei care au incendiat vegetația, iar focul s-a extins cu repeziciune datorită vântului. Flăcările au ajuns până la fondul forestier la ocolului și au făcut prăpăd.

16 hectare au fost mistuite, pagubele fiind importante.

La unitatea de producție Zăvoaiele Siretului, pe raza orașului Dolhasca, au ars 10 hectare din fondul forestier, fiind afectați salcâmi, cu vârsta de șapte ani, iar la unitatea de producție Dolhești, pe raza orașului Liteni, au ars șase hectare cu salcâmi ce avea vârsta de cinci ani.

Incendiile au fost lichidate după patru ore și jumătate de la sosirea echipajelor de pompieri. Eforturi considerabile și resurse importante au fost necesare în lupta cu flăcările.

27 de pompieri au luat parte la intervenții, aceștia fiind sprijiniți de 20 de angajați ai Ocolului Silvic Dolhasca și alți 12 ai personalului din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni.

Localnicii au dat și ei o mână de ajutor.

În total au acționat 100 de persoane.

Aceste incendii de vegeație, care au afectat fondul forestier, puteau fi evitate, dacă proprietarii terenurilor agricole ar fi acționat cu prudență și ar fi respectat prevederile în vigoare în privința utilizării focului în spații deschide. Din păcate, ignoranța și nepăsarea și-au spus din nou cuvântul.

Pagubele sunt pe măsură. La fel vor fi și amenzile.

Pompierii fac un nou apel către populație să oprească astfel de practici, care de cele mai multe ori se transformă în incendii de amploare.

ȘTIRI