Accesări: 1723

Față în față cu legea. Doi foști inspectori antifraudă de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava au fost trimişi în judecată de DNA Iași, după ce unul dintre ei ar fi pretins bani pentru sine, și pentru colaboratoarea acestuia, de la un om de afaceri. Totul pentru a nu-l sancționa pentru neregulile constatate cu ocazia unor controale.

Alexandru Rebenciuc este trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar Evelina Alexandra Volf pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii este menționat faptul că în perioada 12 mai 2021 – 30 iunie 2021, inculpatul Alexandru Rebenciuc, la acea vreme inspector antifraudă, ar fi pretins pentru sine și pentru colaboratoarea sa, inculpata Evelina Alexandra Volf, diferite sume de bani de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a nu-l penaliza pentru neregulile constatate cu ocazia efectuării, de către cei doi inspectori, a unor controale.

Procurorii spun că, în acest context, pentru a favoriza societatea comercială, cei doi inculpați ar fi inserat în cuprinsul proceselor verbale mențiuni nereale referitoare la neregulile identificate și nu au sesizat organele competente, consecința fiind diminuarea semnificativă a obligațiilor fiscale datorate statului de către societatea comercială controlată.

Acționând în această manieră a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 78.772 lei, reprezentând obligațiile fiscale ce ar fi trebuit calculate și impuse societății controlate, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

Pentru „ajutorul” oferit omului de afaceri, inculpatul Rebenciuc Alexandru ar fi primit, în mai multe tranșe, suma totală de 1.500 euro.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și a Direcției de Operațiuni Speciale.

DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

ȘTIRI