Descoperire arheologică importantă: mormântul medicului care îl trata pe faraon în Egiptul AnticDiverse

Descoperire arheologică importantă: mormântul medicului care îl trata pe faraon în Egiptul Antic

       Accesări: 46

Pe măsură ce arheologii folosesc mijloace de cercetare bazate inclusiv pe tehnologie de ultimă generație, noi relicve sunt scoase la lumină. De curând, o nouă descoperire a fost consemnată în deja celebrul sit Saqqara, aflat la circa 30 de kilometri distanță de Cairo.

Acest sat egiptean din Badrashin, Giza, conține locuri de înmormântare antice ale regalității egiptene, servind astfel drept necropolă pentru vechea capitală egipteană, Memphis. A fost construit în jurul anului 2.700 î.Hr. de către arhitectul Imhotep și este considerat unul dintre cele mai vechi situri de acest fel.

Noua descoperire arheologică este reprezentată de mormântul vechi de 4100 de ani al unui medic – Tetinebefou – care îl trata inclusiv pe conducătorul statului, faraonul, cu mai mult de 4 milenii în urmă.

Artefactele cu care fusese îngropat lipseau, semn că aria fusese jefuită la un moment dat, probabil în trecutul îndepărtat. În mormânt nu au fost găsite rămășițe umane, deci și acestea au fost furate.

Cine era medicul Tetinebefou din Egiptul Antic

Conform revistei Live Science, au putut fi studiate însă picturile murale și inscripțiile hieroglifice din sit.

S-au aflat așadar detalii despre identitatea medicului, iar unele desene prezentau obiecte care ar fi putut fi folosite în tratamentele sale medicale.

Philippe Collombert, liderul echipei elvețiano-franceze de cercetare și egiptolog la Universitatea din Geneva, a explicat că medicul Tetinebefou era specialist în mușcături otrăvitoare. Astfel, primise titlul de „conjurator al zeiței Serket”, asociată cu scorpionii, despre care se credea că oferă protecție împotriva înțepăturilor lor.

Mai mult decât atât, medicul avea și alte titluri care îi descriau priceperea în domeniul său de activitate.

El era „director al plantelor medicinale” și „dentist șef”, titluri foarte rar întâlnite de cei care studiază istoria Egiptului Antic.

Roger Forshaw, lector onorific la KNH Centre for Biomedical Egyptology de la Universitatea din Manchester, a explicat că există foarte puține dovezi găsite despre medicina dentară pe vechiul teritoriu egiptean. Cu siguranță, de astfel de ramuri medicale beneficiau doar faraonii și alte persoane din înalta societate.

„A fost cu siguranță medicul principal de la curtea regală, așa că l-ar fi tratat chiar pe faraon”, a concluzionat Philippe Collombert, care crede că Tetinebefou era în vârful profesiei sale. Este posibil ca faraonul pe care l-a servit medicul să fi fost Pepi al II-lea (care a condus Egiptul între 2246 și 2152 î.Hr.), dar există și varianta în care unul sau mai mulți faraoni care au domnit puțin mai târziu să fi beneficiat de serviciile sale.

Egiptul Antic – o lume fascinantă pentru oamenii de astăzi

La mii de ani distanță de vremurile în care faraonii conduceau Egiptul, omenirea continuă să afle, rând pe rând, unele secrete îngropate odată cu dispariția acestei civilizații impresionante pentru acele timpuri.

Misterele Egiptului Antic, explorate de arheologi, sunt surse de inspirație continuă pentru lumea divertismentului modern. Cărți, filme, seriale și jocuri video explorează aceste informații, împletind de obicei istoria cu elemente de ficțiune.

Printre filmele care prezintă Egiptul Antic se numără Zeii Egiptului (2016), Mumia: Mormântul Împăratului Dragon (2008), Regele Scorpion (2002) sau Piramida (2014). Unul dintre cele mai noi jocuri video pe această nișă este Pharaoh: A New Era, conceput de Triskell Interactive și publicat de Dotemu în anul 2023, pentru platforma Microsoft Windows (disponibil astfel pe Steam).

Pe de altă parte, producătorii de jocuri de cazinou explorează intens lumea vechiului Egipt. Printre titlurile de sloturi video dispozitive pe platforme de online casino se remarcă inclusiv jocuri megaways slot, așa cum este Book of Tut Megaways de la Pragmatic Play, lansat tot în anul 2023. Apar simboluri specifice Egiptului Antic, de exemplu faraon și statuie sub forma unei pisici (se știe că în acea perioadă felinele erau considerate de către egipteni drept a fi animale sacre).

Misterele piramidelor și aura legendară a faraonilor au păstrat fascinația oamenilor pentru Egiptul din vremurile străvechi. În literatură, numeroase romane au captat atenția cititorilor și au reprezentat chiar puncte de plecare pentru scenariile unor producții de film.

Merită amintit romanul polițist Moarte pe Nil, publicat de Agatha Christie în anul 1937.

Acesta plasează intrigile în contextul unei expediții arheologice pe fluviul Nil, în Egipt. Cea mai recentă ecranizare este reprezentată de filmul thriller dramatic de mister Moarte pe Nil din anul 2022, regizat de Kenneth Branagh, care interpretează și rolul principal – cel al detectivului Hercule Poirot.

ȘTIRI