Uniți pentru un țel comun. Comunitatea fălticeneană știe să fie solidară și aproape de cei are au nevoie de mai multă dragoste, acceptare și înțelegere din partea celor din jur. Sunt copiii cu autism, cei pentru care astăzi s-a organizat un Marș al Conștientizării.
Sunt deja 10 de ani de când, la Fălticeni, se desfășoară acest eveniment menit să sensibilizeze și să-i aducă pe adolescenți și părinți mai aproape de micuții diagnosticați cu astfel de tulburări de dezvoltare neurologică.
Inițiatoarele acestui marș sunt profesoarele Mariana Amarie (Grădinița Specială Fălticeni) și Oana Fodor (Colegiul „Vasile Lovinescu”).
Ele au reușit să coaguleze familia profesorilor fălticeneni, în jurul copiilor cu autism și a nevoilor acestora.
De la inimă la inimă
Marșul este organizat anual la data de 2 aprilie, când este marcată Ziua Conștientizării Autismului, evenimentul de la Fălticeni reunind anul acesta 300 de elevi și profesori.
Au participat cadrele didactice și elevi de la Grădinița Specială, Colegiul „Vasile Lovinescu”, Școala Gimnazială „Ion Irimescu”, Colegiul Național „Nicu Gane”, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, dar și preșcolari și cadre didactice de la GPP „Pinocchio” și GPP „Licurici”.
Lor li s-au alăturat și partenerii de la Fundația FARA.
Noutatea din acest an este participarea celor mai mici susținători ai marșului, copiii de la Creșa „Sfânta Ana” din Fălticeni.
Participanții la Marșul al Conștientizării s-au adunat în curtea Grădiniței Speciale Fălticeni, de unde au pornit spre centrul orașului, trecând pe aleea pietonală, cu pancarte, afișe, baloane albastre și tot felul mesaje de susținere aplicate pe inimi din hârtie.
Participanții au fost salutați de copiii
Pe esplanada din centru, Piața „Nada Florilor”, copiii și tinerii au format cea mai mare inimă, ca semn al susținerii și iubirii necondiționate pentru micuții cu autism (TSA).
În drumul spre punctul final al marșului, voluntarii au fost salutați de elevii Școlii Gimnazile „Ion Irimescu” și de princhindeii de la Creșa „Sfânta Ana”, două întâlniri încărcate de zâmbete și bucurie.
Mariana Amarie și Oana Fodor, organizatoarele Marșului Conștientizării Autismului au ținut să mulțumească tuturor participanților, elevi, profesori, părinți, autorităților locale, Poliției Locale și Detașamentului de Jandarmi pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță pe parcursul evenimentului.
Un aspect demn de menționat este acela că acțiunile din ultimi ani au apropiat comunitatea locală de copiii cu autism, au fost realizate parteneriate la nivelul Grădiniței Speciale Fălticeni, unde 60% dintre copiii înscriși prezintă tulburări din spectrul autist (TSA).
Ce este autismul?
Tulburările din spectrul autismului sunt un grup de dizabilităţi de dezvoltare care pot cauza deficienţe sociale, de comunicare şi de comportament.
Autismul nu se poate vindeca, dar printr-o intervenţie timpurie intensivă, până la 50% dintre copiii cu autism pot avea o viaţă independentă.
Copiii cu TSA au nevoie de terapie, iar fără aceasta simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp.
Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică, fiind considerată una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei.
Potrivit datelor statistice, în România, sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de astfel de tulburări de dezvoltare neurologică.