De ce sunt atât de mulți datornici la bănci în România? Cum sunt rezolvate cererile de împrumut ale datornicilor?Economic

De ce sunt atât de mulți datornici la bănci în România? Cum sunt rezolvate cererile de împrumut ale datornicilor?

       Accesări: 291

În România există în jur de 500.000 de debitori care datorează bani la bănci. De fapt, acest număr este în creștere în ultimul timp. Acești oameni au o problemă uriașă: nu au mijloacele necesare pentru a-și achita datoriile.

În acest articol, vom analiza care este cauza acestei situații și cum poate fi rezolvată.

De ce sunt atât de mulți datornici la bănci în România?

Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru. Unul dintre motive este că oamenii nu economisesc suficienți bani pentru a-și achita creditele și alte datorii. Un alt motiv este că au probleme în găsirea unui loc de muncă sau și-au pierdut locul de muncă din cauze independente de voința lor.

Un alt motiv este că oamenilor le este greu să își plătească datoriile din cauza creșterii ratei inflației, ceea ce înseamnă că ceea ce datorează crește în fiecare lună, chiar dacă veniturile lor rămân aceleași sau scad.

Astfel de motive îi determină pe români să caute bănci care nu lucrează cu Biroul de Credit atunci când doresc un nou împrumut.

Creșterea numărului de debitori ai băncilor și al IFN-urilor care colaborează cu Biroul de Credit oferă o imagine reprezentativă despre evoluția economică a țării.
Una dintre cauzele pentru care s-a ajuns aici este că, atunci când dai cuiva un împrumut, este posibil ca acesta să nu-l folosească cu înțelepciune. O altă cauză ar putea fi faptul că unii oameni nu au un scor de credit bun, ceea ce înseamnă că nu pot obține împrumuturi de la bănci.

În cele din urmă, unii oameni pur și simplu nu sunt inteligenți cu banii și nu știu cât ar trebui să cheltuiască sau să economisească în fiecare lună. Din cauza tuturor acestor factori combinați împreună, în România sunt prea mulți oameni care datorează bani pe care nu îi pot rambursa.

Numărul datornicilor români la bănci este o problemă care se acumulează de ani de zile. Nu este doar un rezultat al crizei economice, ci și al unui sistem care favorizează generația actuală în detrimentul generațiilor viitoare.

România este una dintre cele mai îndatorate țări din Europa – doar Grecia și Portugalia având procente mai mari de persoane îndatorate. În acest an, în România există în jur de 500.000 de persoane care datorează bani la bănci – ceea ce reprezintă aproape 10% din populația activă a țării!

În România sunt la momentul actual în jur de 4,5 milioane de angajați la privat și cca 1,2 milioane de bugetari.

Dacă ar fi să ne luăm după numărul de contracte active, acestea sunt în număr de 6,7 milioane, însă trebuie să avem în vedere că un salariat poate deține și mai multe contracte. Aceste persoane sunt adesea în imposibilitatea de a se împrumuta din alte surse, deoarece scorul lor de credit este foarte scăzut.

Așadar, de ce există atât de mulți datornici la bănci?

În primul rând, mulți români nu au prea multe economii și nu au acces la credite prin mijloace tradiționale, cum ar fi împrumuturile de la membrii familiei sau de la prieteni.

Acest lucru înseamnă că apelează în schimb la bănci – ceea ce are sens, deoarece este mult mai ușor să rambursezi sume mici decât sume mari. Dar acest lucru înseamnă, de asemenea, că, dacă te îndatorezi la o bancă și nu le poți plăti la timp sau deloc, situația poate deveni copleșitoare rapid!

Al doilea motiv pentru care atât de mulți români au datorii este că unele instituții financiare acordă împrumuturi de bani foarte ușor – chiar dacă nu au nicio garanție sau dovadă că îți poți permite plățile ratelor lunare.

Cine mai acordă bani împrumut datornicilor?

Faptul că atât de mulți români datorează bani la bănci nu este o problemă doar pentru ei, ci și pentru întreaga țară.

Acest lucru înseamnă că în economie circulă mai puțini bani și sunt mai puțini bani disponibili pentru investiții sau consum. Înseamnă, de asemenea, că statul va avea mai puține venituri fiscale din cauza scăderii salariilor și a profiturilor companiilor.

Economia României are nevoie de mai mult decât de bănci care acordă împrumuturi, are nevoie de companii și de cetățeni care sunt dispuși să împrumute bani la dobânzi mici, astfel încât cei care nu își pot plăti datoriile să le poată achita în timp, fără să piardă tot ce dețin!

Pentru că atât de mulți oameni au probleme în a-și plăti ratele creditelor în întregime în fiecare lună din cauze diverse (li s-a diminuat salariul, au rămas fără serviciu etc), nu lipsesc companiile care sunt dispuse să le împrumute mai mulți bani pentru ca ei să poată rămâne pe linia de plutire din punct de vedere financiar, plătind în același timp ceea ce datorează deja!

Aceste companii oferă împrumuturi la rate ridicate ale dobânzii – uneori chiar cu două cifre – astfel încât, dacă ceva nu merge bine din nou pe parcurs, se intră într-un cerc vicios.

Există multe alte organizații și companii care acordă credite debitorilor – băncile nu sunt singurele!
Companiile de carduri de credit acordă, de asemenea, credite debitorilor, permițându-le să împrumute bani de la ele cu dobânzi atașate la aceste împrumuturi (ceea ce înseamnă că, dacă nu returnezi ceea ce ai împrumutat, atunci îți vor cere mai mulți bani decât ceea ce au împrumutat inițial).

Cum rezolvă unele instituții financiare cererile de împrumut ale datornicilor?

Sectorul bancar românesc este caracterizat de un nivel ridicat de concurență, ceea ce a dus la apariția unor noi jucători în acest domeniu. Ca urmare, numărul societăților financiare care acceptă debitori a crescut semnificativ.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că există mai multe instituții de credit decât înainte, activitățile acestora nu sunt foarte bine cunoscute în rândul persoanelor care nu au relații cu astfel de companii. Acest lucru creează dificultăți în obținerea de împrumuturi pentru marea majoritate a cetățenilor care nu au niciun istoric de credit sau nu au garanții.

Pentru a rezolva această problemă, multe companii financiare au introdus platforme online ușor de utilizat, unde puteți solicita împrumuturi fără a fi nevoie de documente suplimentare. Singurul lucru pe care trebuie să îl faceți este să completați un formular de cerere și să așteptați până când cererea dvs. este aprobată de creditori.

Este important să știți că în România există multe companii financiare care oferă acest tip de servicii. Nu trebuie decât să accesezi site-ul acestora și să completezi un formular de cerere, astfel încât să îți poată da un răspuns cât mai repede.

De asemenea, trebuie să știi că există multe avantaje atunci când te decizi să aplici pentru un împrumut la una dintre aceste companii.

De exemplu, acestea vă vor oferi rate competitive și condiții de rambursare flexibile, astfel încât vă va fi mai ușor să vă achitați datoria fără probleme mai târziu pe parcursul contractului de credit.

ȘTIRI