Cum să învingi singurătateaDiverse

Cum să învingi singurătatea

       Accesări: 2800

Singurătatea este la fel de periculoasă pentru sănătate precum este obezitatea ori fumatul. Omul, ființă socială prin excelență, nu suportă pentru mult timp distanța față de semenii săi. În lipsa acestora se izolează, se veștejește, moare încet. Știința modernă confirmă faptul că singurătatea îmbolnăvește și ucide.

Deși nu este o boală în adevăratul sens al cuvântului sunt foarte multe persoane care suferă de singurătate. Izolarea, lipsa interacțiunilor sociale în cantitate și calitate suficientă, favorizează instalarea bolilor și moartea prematură.

Ultimele studii în domeniu au evidențiat faptul că nu oamenii în vârstă după cum s-ar crede sunt cei mai numeroși dintre cei care suferă de această problemă ci adulții de vârstă mijlocie. S-au evidențiat foarte multe cazuri de izolare socială, de însingurare și la copii și adolescenți.

Singurătatea este o stare pe care o persoană o poate simți chiar și atunci când este înconjurat de mulți prieteni ori când se află în mijlocul unei mulțimi, dacă nu apare o conexiune cu semenii. Chiar și în relațiile întemeiate aparent bune apare riscul de a ne simți singuri.

Izolarea, frica, divorțul, rutina, moartea unei persoane dragi, schimbarea domiciliului sunt factorii care favorizează singurătatea. Deși în singurătate o parte dintre aceste persoane tânjesc după iubire și companie, când reușesc să le obțină nu sunt niciodată la nivelul idealului pe care și l-au format, mai mult de atât, ea poate duce la un comportament antisocial, contribuind la creșterea nivelului de stres, dar și la instalarea stării de depresie care poate conduce chiar la sinucidere.

Singurătatea poate fi învinsă. Un prim pas ar fi restabilirea conexiunilor sociale. Pentru a realiza acest lucru cel mai facil mod ar fi prin intermediul rețelelor de socializare, prin participarea la diverse evenimente sociale. Petrecerea timpului cu persoane apropiate, chiar și discutând cu ei la telefon diminuează starea de singurătate.

Un alt mod facil de a trece peste singurătate este participarea la diverse cursuri, de a merge mai des la biserica din comunitatea de care aparții, ori implicarea în acțiuni de voluntariat. În loc să vă izolați încercați să vă deschideți în fața celor din jur, să vă simțiți confortabil în preajma lor, fără a vă imagina că aceștia nu vă vor simpatiza ori că vă vor judeca.

Încrederea în forțele proprii joacă și ea un rol important.

Bătălia cu singurătatea este pierdută când renunți cu totul la tine. Acceptă că trebuie să schimbi ceva în viața ta pentru a rezolva această situație. Pot fi atât schimbări mici cât și schimbări mari. Poți să pleci într-o excursie ori îți poți schimba domiciliul. Și un plan de acțiune, propunerea de noi obiective sunt de mare ajutor în astfel de situații.

Comunică mereu cu cei din jur și învață să îi ierți deoarece nu toți avem o familie de vis, toți au defecte ca și noi. Treci peste supărări și lasă mereu o portiță deschisă. Dacă simți că starea de singurătate se agravează, dacă simți că ești depășit de situație și dacă în locul sentimentului de siguranță se instalează încet, încet depresia, atunci cel mai bine mergi la un psiholog.

ȘTIRI