Corul Învierea din Fălticeni se numără printre premianții Festivalului Național de Corală Religioasă OrtodoxăLocal

Corul Învierea din Fălticeni se numără printre premianții Festivalului Național de Corală Religioasă Ortodoxă

       Accesări: 1635

Evoluție încunată de reușită. Corul Catedralei Învierea din municipiul Fălticeni s-a numărat printre premianții Festivalului Național de Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire”. Evenimentul, unul de tradiție, a avut loc duminică, 26 martie, la Căminul Cultural din localitatea suceveană Fundu Moldovei.

Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni grupate pe coruri de copii, coruri ale aşezămintelor culturale și coruri parohiale.

17 formaţii corale au participat la ediția din acest an.

Participanți valoroși, din mai multe zone ale țării, s-au înscris la secțiunea rezervată corurilor parohiale.

Pe scena evenimentului de la Fundu Moldovei au urcat corul „Armonia Chioreană” din localitatea Ciolt, județul Maramureș, corul de cameră „Ioan D. Chirescu”, Cernavodă, județul Constanța, corul de cadre didactice al Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, județul Botoșani, corala „Sfânta Elisabeta” Suceava, Corul „George Enescu” Dorohoi, județul Botoșani, Corul „Troița” din Siret, corul bărbătesc al parohiei Pârteștii de Sus cu hramul „Sfinții Arhanghel Mihail și Gavriil” din Cacica, grupul vocal „Mira” din județul Iași și corul „Învierea” din municipiul Fălticeni.

Corul „Învierea”, dirijat și îndrumat de preotul Claudiu Hariuc, și-a adjudecat premiul al treilea în cadrul Festivalului Național de Corală Religioasă Ortodoxă.

„De la începutul anului acesta am repetat trei piese, pentru a participa la tradiționalul festival de muzică religioasă de la Fundu Moldovei.”, ne-a declarat preotul Hariuc. „Deși suntem la început de drum, am avut o prestație onorabilă. Am obținut locul al treilea la secțiunea coruri parohiale.”

El a ținut să mulțumească firmei Cezar Trans pentru asigurarea transportului coriștilor la acest eveniment de tradiție.

Corul „Învierea” al Catedralei din Fălticeni este unul destul de tânăr, are 20 de membri, fiind înființat în urmă cu un an și jumătate, în preajma sărbătorilor de iarnă.

În cadrul aceluiași eveniment au participat și elevii corului sătesc „Micii Răzeși” din comuna Baia.

Organizatorii festivalului au fost Consiliul Judeţean Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Primăria şi Consiliul Local Fundu Moldovei, Centrul Cultural „Bucovina” și Asociația de Cultură „Dimitrie Gusti”.

Marele premiu a fost câștigat de corul „Ștefan Nosievici” din Suceava.

Din juriu au făcut parte Costel Nechita, conferențiar universitar doctor la secția de Muzică bizantină de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, compozitorul și dirijorul corului Catedralei Mitropolitane din Iași, Zamfira Dănilă, conferențiar la secția de Muzică bizantină la Facultatea de Arte „George Enescu” din Iași și dirijorul corului „Floralia”, Emil Forofotă, profesor și dirijor al corului bărbătesc „Bucovina” și al coralei „Academica” din Câmpulung Moldovenesc, Bogdan Neculau, realizator al emisiunilor de viață spirituală de la Radio Iași și lector universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, Mihai Hrișcă, arhidiacon în cadrul Catedralei Arhiepiscopale Suceava, profesor în cadrul Seminarului ortodox „Mitropolit Dosoftei” din Suceava, Sever Paraschiv Dumitrache, doctor muzicolog și consultant artistic în cadrul Centrului Cultural Bucovina și Constanța Cristescu, doctor muzicolog și consultant artistic în cadrul Centrului Cultural Bucovina.

ȘTIRI