Mediul educațional este locul cel mai potrivit pentru prezentarea temelor tehnico-științifice. Colegiul „Vasile Lovinescu” promovează tot mai des astfel de dezbateri pentru elevii care studiază aici. Expunerile, inedite și atractive, au loc în cadrul unor conferințe internaționale, al căror amfitrion este cercetătorul Dominique Lefèvre.
Ultima întâlnire, a treia din acest an, s-a desfășurat marți, 5 aprilie, subiectul central al discuției fiind teledecția.
Rolul acesteia, în contextul dezvoltării durabile, conceptul menit să genereze plus valoare în zona socială, economică și de mediu, a fost explicat pe larg de omul de știință francez, care este și președintele fondator al Asociației Terralbastra.
Teledetecția, disciplina tehnico-științifică, știința aplicată cu scopuri de diagnostic și investigație care permite obținerea de informații, calitative și cantitative, asupra mediului și asupra obiectelor plasate la distanță, printr-un un senzor și prin intermediul măsurilor radiații electromagnetice, se leagă de spațiu și sateliți.
Numeroși sateliți de teledetecție gravitează în jurul planetei noastre care este observată în permanență. Imaginile astfel obținute au utilizări multiple în meteorologie, climatologie, supravegherea acoperirii vegetale sau a poluării, fiind instrumente prețioase pentru cercetători și decidenți.
Dominique Lefèvre a explicat audienței impactul benefic al teledecției, cât și rolul capital pe care îl joacă pentru știință și dezvoltare durabilă.
Un capitol foarte interesant s-a dovedit prezentarea zonei Fălticeni prin imagini obținute de la sateliții de teledetecție Landsat 9 și Sentinel 2. Cei prezenți au putut să observe compoziția acestor imagini relevante pe care le folosesc cercetătorii în studiile lor, dar și fotografii realizate în infraroșu.
Scopul întâlnirii a fost informarea elevii și profesorii liceului despre tipurile de sateliți, în special despre cei de teledetecție, care preiau imagini în permanență de pe Terra, și despre utilizările acestor imagini în diferite domenii.
Pe baza imaginilor se poate estima răspândirea unei epidemii sau chiar impozitul pe care trebuie să-l plătească agricultorii pentru terenurile deținute. Un alt scop este acela de promovare a limbii franceze ca limbă de comunicare pentru conștientizarea problemelor planetare.
Conferința internațională, intitulată „Teledetecție și dezvoltare durabilă: imagini în serviciul oamenilor”, s-a desfășurat în limba franceză, traducerea fiind asigurată de profesoara Mihaela Pînzariu, unul dintre inițiatorii seriei conferințelor pe teme științifice la Colegiul „Vasile Lovinescu”.
Seria întâlnirilor cu cercetătorul francez Dominique Lefèvre va continua, mai ales că între Asociația Terralbastra și unitatea de învățământ fălticeneană există un parteneriat de colaborare ce vizează apropierea elevilor de lumea științei, dezvoltării durabile și mediului înconjurător.