Examene pentru profesorii care vor să conducă unitățile de învățământ. Posturile de directori și directori adjuncți au fost scoase la concurs, iar la candidații au susținut deja proba scrisă. Rezultatele au fost afișate miercuri, 3 noiembrie, de ISJ Suceava.
În 60 de unități de învățământ preuniversitar din județ nu s-au înregistrat opțiuni ale candidaților.
12 dintre acestea sunt în zona Fălticeni.
Este vorba de Școala Gimnazială Baia nr.3, Școala Gimnazială Bogdănești, Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, Școala Gimnazială ”Hatmanul Șendrea” Dolheștii Mari, Școala Gimnazială ”Ion Muceleanu” Fântâna Mare, Școala Gimnazială Gulia, Școala Gimnazială ”Ion Lovinescu” Rădășeni, Școala Gimnazială Rotunda și Școala Gimnazială Nr. 1 Vadu Moldovei.
Aceeași situație este și la Liceul Tehnologic ”Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni.
Două cazuri și la Fălticeni, la Grădinița Specială și la Școala Gimnazială „Ion Irimescu”.
În alte ordine de idei, posturile scoase la concurs la aceste unități de învățământ au rămas libere după proba scrisă. Motivele sunt trei.
Primul este acela că cei înscriși nu au trecut proba scrisă, deoarece nu au obținut pragul de 70 de puncte.
Al doilea motiv este că la unele școli, pentru funcțiile de director nu s-a înscris nimeni la concurs. Este cazul Școlii Gimnaziale ”Ion Muceleanu” din Fântâna Mare și cel al Școlii Gimnaziale ”Ion Lovinescu” din Rădășeni.
Al treilea motiv este îmbolnăvirea unor candidați înaintea probei scrise, respectiv infectarea cu noul coronavirus, participarea fiind interzisă în acest caz. Acestora ar trebui să li se ofere șansa de a susține, ulterior, proba scrisă.
ISJ Suceava urmează să decidă spre finalul acestui an cum va proceda și pe cine va numi în funcțiile de director și director adjunct, în cazul posturilor rămase neocupate la cele 12 unități de învățământ menționate.
Candidați care merg mai departe
229 de candidați, care au trecut cu bine de proba scrisă, vor susține proba interviu într-un centru de examen din municipiul Suceava.
Printre aceștia se numără Cristi Acatrinei (Colegiul „Vasile Lovinescu”), Marius Pintilii (Școala „Ioan Ciurea”), Palaghia Radion (Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”), Ovidiu Moroșanu (Școala Gimnazială „,Mihail Sadoveanu”), Magda Zetu (Grădinița Program Normal „Voinicelul”) și Marcel Porof (Clubul Copiilor Fălticeni).
Proba de interviu se va derula în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie și va consta în prezentarea strategiei de dezvoltare a unității de învățământ.
Interviul va avea o durată de 60 de minute pentru fiecare candidat și comisia va puncta următoarele criterii: competențele de management strategic, operațional și de comunicare; abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează, competențele digitale, pe baza utilizării computerului.