Mobilitate nepoluantă în mediul rural. Două localități din zona Fălticeni sunt primele care fac pasul spre transportul în comun cu microbuze electrice. Comunele Baia și Cornu Luncii au obținut fonduri pentru achiziția unor astfel de vehicule cu zero emisii.
Primarii celor două unități administrative, Maria Tomescu și Gheorghe Fron, au realizat un proiect comun pentru atragerea finanțării nerambursabile, proiect aprobat recent la nivel ministerial.
Parteneriatul prevede și achiziția unor stații electrice de încărcare.
Fiecare comună va putea cumpăra două microbuze electrice și două stații de încărcare rapidă, ce vor fi amplasate în zone centrale.
Valoarea proiectului se ridică la 5,8 milioane de lei cu TVA.
Fondurile sunt asigurate integral de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Ce planuri au cei doi primari
Cele patru microbuze electrice sunt destinate transportului în comun pe distanțe scurte, obiectivul fiind asigurarea mobilității ecologice pentru populația din mediul rural.
În altă ordine de idei, vehiculele nepoluante vor circula zilnic pe ruta Cornu Luncii – Fălticeni, respectiv Baia – Fălticeni.
Microbuzele electrice vor asigura călătorii la un preț modic pentru elevii navetiști și persoanele vârstnice, dar și pentru familiști sau tineri.
Cu aceleași mașini nepoluante, vor fi transportați turiștii la obiectivele din cele două comune: Bisericile medievale, Casa de sfat și citire, Ansamblul sătesc „Veșnicia țăranului român din Baia, respectiv Panteonul Eroilor, Muzeul Unirii și lăcașele de cult din Cornu Luncii.
Maria Tomescu și Gheorghe Fron urmăresc să creeze pe viitor zone de agrement și să valorifice noi oportunități pentru dezvoltarea turismului local având ca reper frumusețile naturale din satele Bogata și Păiseni.
Cei doi primari urmează să depune alte două proiecte pentru achiziția de microbuze școlare electrice, atunci când sursele de finanțare vor fi disponibile în programele cu fonduri europene sau guvernamentale.