Start unui nou proiect în mediul rural. Comuna Fântâna Mare demarează primul proiect în materie de energie verde, cu beneficii atât pentru mediu, cât și la bugetul local. Investiția prevede construirea unui Parc Fotovoltaic care va alimenta toate instituțiile din localitate, dar și sistemul de iluminat public.
Sistemul va fi alcătuit din peste 170 de panouri care vor capta lumina solară, ce va fi transformată în energie electrică.
Proiectul se ridică la circa 850.000 de lei din care 650.000 de lei sunt asigurați din fonduri externe, iar circa 200.000 de lei reprezintă alocarea din bugetul local al Comunei Fântâna Mare.
Parcul fotovoltaic va fi amplasat în spatele clădirii Școlii Gimnaziale „Ion Muceleanu” și se va întinde pe aproximativ 4.000 de metri pătrați.
Investiția va acoperi între 95 și 98% din necesarul de energie electrică utilizată în regim public. Edilul Vasile Mucilenița declară că prin noul proiect vor fi făcute economii la buget de circa 300.000 de lei, valoarea facturilor la energie electrică pe care Primăria comunei Fântâna Mare le plătește într-un an pentru consumul generat de iluminatul public, școli, centrul medical și primărie.
Proiectul, denumit „Instalații Electrice Fotovoltaice pentru Consumul Propriu de Energie” este finanțat prin Fondul de Modernizare.
Acesta este implementat la nivel național de către Ministerul Energiei în calitate de autoritate națională de implementare și gestionare.
Investiția va urma mai mulți pași, întocmirea documentației tehnice, achiziție și instalare echipamente, verificarea tehnică de calitate, obiectivul urmând să fie recepționat cel mai târziu la 31 decembrie 2026.
Obiectivul general al proiectului de investiție propus vizează valorificarea resurselor energetice regenerabile pentru producerea energiei „verzi”, pentru autoconsum, și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul Comunei Fântâna Mare.
Producția totală de energie electrică va fi de 229.525 MWh, în timp ce producția medie de energie electrică din surse regenerabile este estimată, în cadrul acestui proiect, la 114,76 MWh/an.
Primarul Vasile Mucilenița susține banii realizați din economiile făcute anual la factura pentru energie electrică, cheltuieli ce provin din bugetul local, vor putea fi direcționați spre alte investiții importante.