Mascații se întorc! Urșii, caprele, cerbul, căiuții, ofițerii, căldărarii și arnăuții revin în atenția publicului la Festivalul de tradiții și obiceiuri de iarnă pe stil vechi. Cea mai mare manifestare de acest gen din Moldova se va desfășura și anul acesta în comuna Drăgușeni.
Evenimentul va avea loc pe 13 ianuarie în parcul central din localitate și reunește 14 cete de mascați din trei județe.
Vor fi prezenți invitați din județele Neamț, Iași și Suceava.
Spectacolul va începe la ora 12 cu parada mascaților care vor pleca de la Hanul Drăgușeni spre parc, unde vor evolua promotorii tradițiilor de Anul Nou.
Organizatorii au anunțat participarea cetelor de mascați și urători din localitățile Boroaia, Mălini, Baia, Forăști, Corlata, Bogdănești, Dolhești, Preutești, Fântânele, Miroslovești, Răucești, Cristești, Fântânele și Drăgușeni.
„Tradițiile noastre străbune vor fi prezente și la Anul Nou pe stil vechi. Ne bucurăm să fim gazde bune și primitoare cu cetele care vin să prezinte aceste obiceiuri din moși strămoși. Va fi un eveniment frumos, de durată, și așteptăm un public cât mai numeros.”, ne-a declarat primarul Vasile Cepoi. „Avem multe cete de mascați. Invitații noștri vin din trei județe, Suceava, Neamț și Iași. Ne dorim un eveniment deosebit, așa cum a fost în fiecare an.”
Gazdele spun că s-au pregătit așa cum se cuvine.
Cetele de mascați vor primi bunătăți tradiționale, preparate de gospodine după rețete autentice.
Festivalul de tradiții și obiceiuri de Anul Nou pe stil vechi va dura aproximativ cinci ore.
Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Drăgușeni în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina.
A doua zi, în comuna Drăgușeni va fi un nou eveniment. La Căminul Cultural va fi organizat pe 14 ianuarie Balul de Anul Nou.
Gospodarii din comună sunt așteptați, începând cu ora 19, să vină la regalul de muzică populară din seara zilei de marți.
Invitați speciali sunt Frații Reuț.
La ora 21 este pregătit focul de artificii. Balul se va încheia după miezul nopții.