Ultimul veteran de război al Comunei Bunești s-a stins din viață. Omagii și salve de foc pentru Ștefan ȚăranuRural

Ultimul veteran de război al Comunei Bunești s-a stins din viață. Omagii și salve de foc pentru Ștefan Țăranu

       Accesări: 2315

Moment de profundă tristețe și durere sufletească. Ultimul veteran de război din Comuna Bunești s-a stins din viață la venerabila vârstă de 102 ani. Ștefan Țăranu este considerat erou în satul natal, Petia, de unde numeroși bărbați au plecat pe front ca să-și apere țara.

Comunitatea locală este în doliu de trei zile, astăzi, 14 aprilie, având loc slujba de înmormântare.

Ștefan Țăranu a fost depus în biserica unde a fost botezat, unde s-a căsătorit și unde și-a încreștinat copiii.

Autoritățile locale împreună cu Parohia Sfinții Arhangheli „Mihail și Gavriil” din Petia au organizat un eveniment special, la care au participat și s-au implicat în organizare preotul militar Cătălin Simion, preotul paroh Constantin Tudose, primarul Ioan Ștefan și membrii Asociației Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”.

La căpătâiul veteranului de război s-au adunat membrii familiei, rude, prieteni și vecini care l-au condus pe ultimul drum.

Ceremonia religioasă, gândurile de recunoștință și momentele de suflet s-au îmbinat în cadrul slujbei de înmormântare.

Au fost invitați să participe generalul de brigadă Ionel Postelnicu, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, colonelul Monoranu, cadru militar la Școala de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, maiorul Constantin Ștefănescu, șeful Detașamentului de Jandarmi Fălticeni și maistrul militar principal (r) Davidel Dumitru.

În cadrul ceremonialului, unul specific veteranilor de război, patru elevi jandarmi au străjuit trupul neînsuflețit peste care au așezat tricolorul românesc.

Ca semn de respect, înaintea înmormântării garda Școlii de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, prezentă cu drapelul de luptă, i-a dat onorul veteranului de război în timpul deplasării spre biserică, completat apoi de un sunet prelung de bucium.

Pe trupul veteranului, jandarmii au așezat tricolorul României, în timp ce fotografia portret și cele trei disctinții și medalii de onoare primite de-a lungul vieții

Spre finalul slujbei de înmormântare, au urmat mesajele de rămas bun adresate prietenului, omului și eroului Ștefan Țăranu.

Părintele Cătălin Simion, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, părintele paroh Constantin Tudose au vorbit cu recunoștință despre ultimul veteran al satului Petia și cel mai vârstnic locuitor al comunei Bunești, amintind aspecte din viața acestuia, una nelipsită de mari încercări, mai ales în timpul celui de-al doilea război mondial, unde, Armata l-a chemat de tânăr să-și apere țara.

Mesajele au fost un buchet de elogii și cinstire aduse defunctului Ștefan Țăranu, un om simplu, curajos, familiist, inimos, un bun român și un bun creștin ortodox.

Trei momente aparte au marcat slujba înmormântării.

Generalul de brigadă Ionel Postelnicu a citit necrologul, fiind amintite câteva repere din povestea vieții lui Ștefan Țăranu.

Într-un gest de înaltă înaltă încărcătură emoțională, ofițerul de rang înalt i-a înmânat, apoi, strănepoatei veteranului, cadru militar în Jandarmeria România, decorația militară, distincția bisericească (Crucea Bucovinei) și medalia de onoare primite de-a lungul vieții de Ștefan Țăranu.

La rândul său, primarul Ștefan Ioan i-a înmânat familiei, distincția acordată în semn de prețuire pentru veteranul de 102 de ani.

În onoarea acestuia, jandarmii Detașamentului Fălticeni au tras trei salve de foc, în timp ce garda Școlii de Subofițeri Jandarmi, cu drapelul de luptăm, i-a dat ultimul onor.

Ceremonia s-a încheiat în sunetul trist al „Stingerii”, sunetul de trompetă ce se aude seară de seară în cazărmile soldaților.

Ștefan Țaranu, din satul Petia, era veteran de război, combatant în cel de-al doilea război mondial cu Regimentul 16 Infanterie Fălticeni, un model pentru localnic și cel mai longeviv locuitor al comunei Bunești.

S-a născut pe data de 3 mai 1923, într-o familie cu 15 copii.

La vârsta de 18 ani se căsătorește cu Victoria Andronache, și în familia Țaranu Ștefan și Victoria aveau să se nască trei copii, Gheorghe, Floarea și Florin, iar ca urmași familia s-a bucurat de încă 7 nepoți și 13 strănepoți.

Cel mai mare dintre băieți, Gheorghe Țăranu, și-a îndeplinit stagiul militar obligatoriu în aceeași unitate militară de la Fălticeni, fiind de această dată transformată în unitate de securitate, iar una din strănepoate, în aceeași unitate militară de la Fălticeni, dar transformată în Școală Militară de Subofițeri de Jandarmi, a absolvit cursurile de pregătire, în ea prezent deservind Jandarmeria Română.

La vârsta de 20 de ani, Ștefan Țăranu este încorporat.

După un stagiu de instrucție, având patru clase primare, a fost trimis pe front cu gradul de fruntaș.

Participă la luptele pe care Armata Română le-a purtat în cel de-al doilea război mondial în campania din Vest. Este lăsat la vatră pe 29 ianuarie 1946, având, așa după cum reiese din livretul militar, starea de sănătate bună.

Întors acasă, se reintegrează în familie și comunitate.

Ștedan Țăranu a fost agricultor, un om simplu, cu o viață așezată lângă familie, biserică și gospodărie.

Se bucură, după Revoluție, de drepturile acordate veteranilor de război și invalizilor de război.

În mod simbolic este răsplătit cu medalii și onorat cu distincții din partea autorităților locale, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a altor entități.

Este invitat de onoare al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni cu prilejul organizării Simpozionului „Istorie militară la Fălticeni și la Monumentele eroilor bătăliei de la Spătărești”, din septembrie 2022, an în care și strănepoata lui absolvea Școala Militară de Jandarmi.

Cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani, Primăria și Consiliul local al comunei Bunești au organizat o adevărată manifestare în care au elogiat și omagiat unul dintre simbolurile vitejiei poporului român, ostașul care a luptat pe front, apoi veteranul de război care trăiește în mijlocul comunității.

A fost vizitat în decursul timpului, după anul 1990, de reprezentanți ai diferitor organizații și asociații care au ca scop identificarea veteranilor cât și recunoașterea meritelor acestora.

La data de 19 noiembrie 2015 este avansat la gradul de plutonier adjutant principal.

Cuvintele Sacrificiu, Demnitate și Onoare sunt gravate în cartea vieții lui Ștefan Țăranu, ultimul veteran de război al comunei Bunești și unul dintre puținii pe care România i-a avut după Centenarul Marii Uniri.



Spalatorie covoare

ȘTIRI