Comuna Boroaia încheie un amplu proiect. 15 milioane de lei au fost investiți în modernizarea drumurilor localeRural

Comuna Boroaia încheie un amplu proiect. 15 milioane de lei au fost investiți în modernizarea drumurilor locale

       Accesări: 1550

Noi pași importanți pe calea modernizării. Comuna Boroaia, una dintre localitățile sucevene care au atras cele mai multe fonduri pentru dezvoltare locală, continuă seria marilor investiții. Primarul Vasile Berariu anunță încheierea unui amplu proiect, după demersuri care au necesitat timp, perseverență și un volum de muncă pe măsură.

Astăzi nu mai putem vorbi de comunități dezvoltate fără ca infrastructura rutieră să fie la standarde de nivel european.

În urmă cu 20 de ani, Comuna Boroaia avea doar doi kilometri de drum comunal asfaltat, însă fondurile externe atrase de administrația condusă de Vasile Berariu și-a setat obiective ambițioase.

Astăzi rețeaua locală este asfaltată în proporție de 95%.

Ultimul proiect pe acest capitol este și cea mai mare investiție realizată în infrastructura rutieră locală în ultimii 40 de ani.

„Acum câteva zile în urmă am recepționat acest mare proiect pentru modernizarea infrastructurii rutiere de pe raza comunei Boroaia. Este un proiect amplu, mult așteptat de comunitatea și administrația locală.”, ne-a declarat primarul Vasile Berariu. „Reușita acestei investiții este de una de amplitudine mai mare. Am semnat contractul în februarie 2023, iar în luna mai au început lucrările. După finalizarea proiectului nu putem decât să fim bucuroși că au fost modernizați încă 8,3 kilometri de drum comunal.”

Proiectul de față are un istoric mai deosebit.

Pentru că drumurile erau situate la marginea comunității, unde numărul de locuitori este mai mic, punctajul întrunit nu se ridica la valoarea impusă pentru eligibilitate.

Autoritățile locale nu au renunțat și au încercat toate variantele posibile pentru atragerea de fonduri europene și guvernamentale. Acest exercițiu al răbdării și perseverenței s-a derulat timp de 7 ani, însă într-un final așteptările și încercările au meritat tot efortul.

Lansarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” s-a dovedit programul ideal pentru investiția din comuna Boroaia, unde au aplicat, cu succes, și autoritățile locale.

15 milioane de lei au fost alocați acestui proiect, sumă la care și Primăria Comunei Boroaia are propria contribuție financiară, ce se ridică la peste 1.000.000 de lei.

Prin fondurile alocate au fost 8,3 kilometri de drumuri, împărțiți de patru tronsoane, au fost modernizați integral.

Lucrările au durat 12 luni.

Investițiile au fost orientate către tronsoane din satul Moișa, drumuri acoperite cu pietriș, apoi drumuri Boroaia și Bărăști. Este vorba despre străzile Boboceni, Pintileni, Salcâmilor, Cot Maftei Onisie.

Lucrările au inclus construirea unui număr de două poduri moderne, dotate cu armături metalice și parapete, realizarea de sisteme pentru colectarea apelor pluviale, cât și lucrări de sistematizare rutieră, aplicare de marcaje și indicatoare.

În sectorul străzii Boboceni, din satul Moișa, cu peisaje pitorești, se află și Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”. Până anul acesta, drumul pietruit, podul îngust și cu denivelări, praful și erau la ordinea zilei.

Maica Arcadia, stareța chinoviei, spune că modernizarea drumului are deja efecte vizibile. Numărul pelerinilor este tot mai mare, lăcașul fiind vizitat de credincioși din toată țara.

Asfaltarea drumului rezolvă și problemele pe care așezământul le avea de fiecare dată când era vorba de aprovizionare și lucrări de întreținere din incinta lăcașului.

Modernizarea străzii Boboceni aduce speranță și pe sectorul turistic, unde comuna Boroaia va pune un accent tot mai mare pe viitor.

Singura pensiune din zonă are acum parte de turiști mai mulți, unii veniți din străinătate, care acum se pot bucura de frumusețea și liniștea acestor locuri.

Până acum, drumul mai puțin accesibil, denivelat și care genera perdele de praf, făceau ca pensiunea să nu fie prea atractivă, în ciuda peisajelor superbe.

Mirela Anton, localnică din satul Moișa, spune că modernizarea drumului schimbă optică lucrurilor, pentru adulții care pleacă la serviciu și copii care merg la școală.

Acum condițiile sunt similare cu cele care se regăsesc în centrul comunei, condiții ca la oraș.

Proiectul de modernizare pentru infrastructura rutieră aduce un plus în calitatea vieții și deschide perspective pentru noi locuințe și viitoare investiții.

ȘTIRI