Satul românesc are nevoie de energia viitorului. Captarea energiei solare este una dintre soluțiile prietenoase cu mediul și, în același timp, eficiente în lupta cu reducerea costurilor la facturi. În acest context, parcurile fotovoltaice au devenit extrem de atractive, nu doar pentru antreprenori, ci și pentru instituțiile publice.
Ministerul Energiei pune la bătaie un fond de peste 500 de milioane de euro pentru înființarea de parcuri fotovoltaice.
Comuna Boroaia se numără printre localități sucevene care au depus, la deschiderea sesiunii, un proiect pentru obținerea finanțării necesare.
Primarul Vasile Berariu consideră că investiția într-un parc fotovoltaic este o decizie profitabilă și responsabilă din punct de vedere ecologic, necesară unei comune care se vrea modernă și cât mai aproape poziționată de valorile dezvoltării durabile.
La începutul lunii noiembrie, aleșii locali boroieni au votat favorabil proiectul de hotărâre care permite implementarea unui astfel de proiect. Până la începutul acestei luni au fost întocmite documentele necesare, inclusiv emiterea certificatului de urbanism.
„Pentru noi este o nouă provocare. Un astfel de proiect deschide un capitol important pentru prezentul și viitorul Comunei Boroaia. Vrem să reducem costurile la energie, astfel încât economiile rezultate să le direcționăm pentru alte investiții.”, ne-a declarat primarul localității. „Comuna Boroaia trebuie să fie un exemplu de urmat și să fie în prima linie în ceea ce privește energia verde și sustenabilitatea. Reducerea consumului de energie este un alt factor important pentru noi și, de aceea, vrem să dezvoltăm un parc fotovoltaic ce poate să asigure mare parte din resursele de care avem nevoie.”
Parcul fotovoltaic va fi amplasat pe un teren din satul Bărăști. Condiția de bază este ca parcul să fie construit în apropierea unui punct de transformare și într-un spațiu unde lumina soarelui poate fi captată
Valoarea proiectului, intitulat „Construirea unei unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile în vederea consumului propriu al Comunei Boroaia”, se ridică la 1,28 milioane de lei, din care 275.000 de lei este contribuția comunei Boroaia, iar restul de 1,01 milioane de lei provin de la Ministerul Energiei, finanțare alocată României din Fondul de Modernizare (MEFM).
Datele tehnice arată că parcul fotovoltaic va conține 380 de panouri solare și trei invertoare, puterea instalată fiind cifrată la 155 kWp.
Acesta va asigura energia necesară pentru iluminatul stradal și instituții și obiective de utilitate publică, primărie, școli, grădinițe, cămine culturale, dispensar medical, muzeu, sala de sport.
Primarul Vasile Berariu susține că prin acest proiect vor fi realizate economii semnificative la consumul de energie electrică.
La nivelul comunei, costurile anuale cu energia se ridică la aproximativ 300.000 de lei. Edilul localității spune că parcul fotovoltaic va reduce costurile facturilor cu 70-75%.
Șeful administrației locale din Boroaia speră ca parcul să devină funcțional într-un orizont de timp de 1-2 ani, obținerea finanțării fiind primul pas important din acest proiect.