Comuna Baia are un nou Cetățean de Onoare. Învățătoarea Maria Zegleanu este un model pentru profesorii de aziRural

Comuna Baia are un nou Cetățean de Onoare. Învățătoarea Maria Zegleanu este un model pentru profesorii de azi

       Accesări: 1672

Un cadru didactic, om și localnic model. Sunt cuvintele care au portretizat-o pe învățătoarea Maria Zegleanu la momentul în care i-a fost acordat titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Baia. Distincția primită în zi de sărbătoare, pe 9 martie 2023, când sunt cinstiți Sfinții 40 de mucenici, recompensează munca de o viață, meritele și contribuția valoroasă adusă comunității locale.

Primarul Maria Tomescu i-a înmânat titlul și placheta în prezența consilierilor locali, la eveniment fiind prezenți foști colegi de breaslă, foști elevi, astăzi, la rândul lor, profesori.

Edilul localității s-a adresat celor prezenți cu un discurs emoționant în care au fost definite câteva dintre calitățile Mariei Zegleanu, învățătoarea care și-a dedicat viața educației de calitate.

„Suntem aici pentru o doamnă pe care o iubim, o cinstim, o cunoaștem de foarte mult timp. Maria Zegleanu a manifestat un atașament pentru copii și meseria pe care și-a ales-o, să formeze stâlpi ai societății din comuna noastră. Și-a închinat viața educației, culturii, frumosului.”, a spus Maria Tomescu. „În afară de faptul că a fost învățătoare, a fost a doua mamă pentru fiecare copil. Chiar dacă acum este la pensie, Maria Zegleanu nu a renunțat la carte. Sunt fericită și, în același timp, onorată că, împreună cu Consiliul Local, să vă oferim titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Baia.”

Promotor al culturii, tradiției și valorilor

Distincția i-a fost acordată pentru întreaga activitate didactică, pentru promovarea culturii, tradițiilor și obiceiurilor din comuna Baia.

Spirit viu și întreprinzător, Maria Zegleanu, astăzi în vârstă de 70 de ani, s-a ocupat și de folclor, de șezători și alte obiceiuri frumoase specifice satului, readucându-le în viața localnicilor.

Activitățile culturale din localitate au fost dinamizate și diversificate. Una dintre acțiunile memorabile este cea realizată în Republica Moldova, ca un pod de legătură pentru frații și surorile de peste Prut.

Reușea, în anii 80, să aducă în comuna Baia premiul întâi, obținut pe țară, la Cântarea României.

Învățătoarea Maria Zegleanu se alătură galeriei oamenilor de seamă ai localității, printre care se numără sportiva Magdalena Rusu și graficiana Suzana Fântânariu.

Dublu eveniment

Pe lângă acordarea titlului amintit, în același cadru festiv a fost lansat și primul volum de poezii al Mariei Zegleanu.

Cartea cuprinde poeziile pe care învățătoarea le-a așternut în paginile sufletului, dar și ale unui caiet de însemnări pe care l-a păstrat cu grijă.

Volumul se numește „Gânduri târzii”, iar primele 30 de exemplare au ajuns la prieteni, foști elevi, la profesori.

Autoarea a fost răsplătită cu buchete de flori, atât pentru primirea disctinției, cât și pentru lansarea de carte.

În cadrul evenimentului au fost recitate câteva poezii, cu însemnătate aparte pentru Maria Zegleanu, urmate de discursuri ale profesorilor Roxana Potlog, Mihai Gogu și alții, care au evocat personalitatea învățătoarei care reprezintă un model pentru generațiile trecute, dar și pentru profesorii de astăzi.

ȘTIRI