Colegiul „Vasile Lovinescu” va găzdui două conferințe internaționale pe teme de ecologie și teledetecțieEducație

Colegiul „Vasile Lovinescu” va găzdui două conferințe internaționale pe teme de ecologie și teledetecție

       Accesări: 713

În mediul educațional se dezbat teme importante pentru lumea de azi și de mâine. Colegiul „Vasile Lovinescu” va găzdui două conferințe internaționale pe subiecte de ecologie și teledetecție, ambele având ca punct comun dezvoltare durabilă. Profesorul și cercetătorul francez Dominique Lefèvre revine la Fălticeni pentru a se întâlni cu elevii și profesorii cele mai mari unități de învățământ de la nivel local, din dorința de a forma o atitudine ecologică pozitivă.

Prima conferință este programată pe 22 martie și se intitulează „Apa, provocarea secolului XXI”.

Considerată una dintre cele mai prețioase resurse ale Terrei, apa se află constant sub lupa oamenilor de știință mai ales că lipsa sau abundența acesteia provoacă dezechilibre majore.

Dominique Lefèvre, președintele fondator al Asociației Terralbastra, va aborda pe larg acest subiect, care se numără printre obiectivele de dezvoltare durabilă ale UNESCO. El va aduce în atenție teme precum „Apa curată și salubritatea, „Asigurarea disponibilității și administrării sustenabile a apei”.

Cercetătorul francez va vorbi despre importanța calității și cantității apei și cauzele, efectele și consecințele poluării apei și ale lipsei de apă, despre distribuția globală inegală a accesului la apă potabilă sigură și la facilitățile de salubritate. Conceptul de „apă virtuală” și managementul riscului de inundație și secetă sunt alte capitole ale discuțiilor din cadrul acestui eveniment.

Conferința face parte dintr-un proiect mai amplu, Apa-izvorul vieții, inițiat de Colegiul „Vasile Lovinescu” în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț și Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava.

Acest proiect are două componente: una teoretică, reprezentată de conferința internațională ODD și o componentă practică reprezentată de un concurs care are în centrul atenției apa, o resursă esențială a vieții, supranumită aurul albastru al pământului.

Coordonatorii proiectului sunt Dominique Lefèvre (Președinte fondator al Terralbastra), Mihaela Pînzariu și Oana Fodor (Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni), Roxana Brănianu (Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț), Mirabela Cobzariu (Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava),

Cea de-a doua conferință internațională se va desfășura pe 5 aprilie.

Același profesor și cercetător francez va aduce în fața auditoriului o temă interesantă. Dominique Lefèvre va vorbi despre teledetectare și dezvoltare durabilă.

În cadrul dezbaterii va fi explicată legătura dintre tehnologia modernă și conceptul menit să îmbunătățească viața sub aspect social, ecologic și economic.

Tema propusă aduce în atenție sateliții de teledetectare, aceasta fiind ilustrată cu imagini din zona Fălticeni surprinse de Landsat 7, un satelit american lansat în cadrul unui program de informație și inteligență geospațială.

ȘTIRI