Colegiul „Vasile Lovinescu” desfășoară proiectul Urbes. Oaspeți din Grecia, Italia și Turcia sunt prezenți la FălticeniEducație

Colegiul „Vasile Lovinescu” desfășoară proiectul Urbes. Oaspeți din Grecia, Italia și Turcia sunt prezenți la Fălticeni

       Accesări: 904

Educația este pusă în valoare și dezvoltată prin intermediul proiectelor Erasmus. Activităţi, care reunesc parteneri din mai multe ţări, se desfășoară zilele acestea la Fălticeni, una dintre instituțiile implicate fiind Colegiul „Vasile Lovinescu”. Oaspeți din Grecia, Italia și Turcia participă la activități menite să accentueze conştientizarea importanţei şi înţelegerea unor culturi şi ţări noi, dezvoltând, astfel, sentimentul de apartenenţă la valorile europene şi implicarea responsabilă, activă și continuă în comunitate.

Unitatea de învățământ fălticeneană este parte din proiectul transnațional „Urbes” (Urban Regeneration and Best Energy Saving for our Cities”), proiectul Erasmus+ nr.2019-1-IT02-KA201-063264, iar în perioada 10-15 octombrie are loc penultima întâlnire de lucru.

Etapa din acest proiect prevede întâlniri în cadrul cărora va fi dezbătută problematica regenerării urbane în contextul integrării europene și un schimb de bune practici în privința metodelor de cercetare, cât și a experiențelor acumulate.

Elevii și profesorii de la cele trei școli și două instituții partenere, au sosit la Fălticeni, în Orașul Muzeelor, Culturii și Personalităților, pe 10 octombrie.

Gânduri bune pentru partenerii din proiect

Primirea oaspeților din străinătate s-a dovedit un moment al bucuriei revederii.

Elevii și profesorii au fost întâmpinați, potrivit unui vechi obicei românesc, cu pâine cu sare, după care, în holul colegiului, pe acorduri de folclor moldovenesc cu toții s-au prins în hora de la Fălticeni.

Oaspeții din Grecia, Italia și Turcia au fost invitați în sala de conferințe din cadrul Colegiului „Vasile Lovinescu”, unde au fost deschise în mod oficial activitățile din această mobilitate.

Cuvântul de bun venit a fost adresat de directorul Cristi Acatrinei care și-au exprimat bucuria de a fi gazde ale acestei etape din proiectul transnațional, în timp ce profesoara Cristina Buta a expus câteva repere din istoria orașului.

Profesorul Alexandru Rădulescu, în calitate de administrator public al comunității locale, a trecut în revistă proiectele de investiții, făcând referire la trecutul și prezentul municipiului Fălticeni, după care au urmărit prezentări ale elevilor despre sustenabilitate și despre orașele viitorului.

Cine sunt partenerii?

Urbes sau altfel spus „Urban Regeneration and Best Energy Saving for our Cities” este un proiect în care sunt angrenate instituțiile educaționale precum Universita Telematica Pegasso – coordonator al proiectului, Liceo Artistico Sabatini-Menna și Bienalle Delle Arte e Delle Scienze de Mediteranneo (Italia), Geniko Lykeio of Arta (Grecia), Kocasinan Anadolu Lisesi (Turcia) și Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni.

Școlile participante, aflate sub îndrumarea specialiștilor de la Universitatea UniPegasso și de la Bi-Med, au pregătit câte un proiect de regenerare urbană a unei clădiri, fie unul destinat zonei urbane din localitățile lor.

În ceea ce privește viziunea asupra municipiului Fălticeni, elevii români au regândit amenajarea spațiilor celor două Autogări, dar și de la Bazar, pentru că este zona pe care mulți dintre ei o traversează ca navetiști, zilnic, pentru a ajunge la școală.

În programul mobilității desfășurate în România, partenerii vor avea parte de o activitate privind studiile de urbanism și amenajarea teritoriului la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, dar și de vizite de documentare în zonă/în țară.

Un buchet de proiecte pentru dezvoltare educațională

Proiectul derulat zilele acestea vine în completarea celorlalte proiecte educaționale transnaționale derulate la Colegiul „Vasile Lovinescu”.

  • 2020-1-RO01-KA102-078817, „Tehnologiile IT în specializările VET” care și-a încheiat mobilitățile, prin care 14 elevi de la specializarea matematică – informatică și 28 elevi (în două fluxuri) de la specializarea tehnician hotelier au realizat stagii de practică la companii de profil (IT/hotelier) în Spania.
  • 2019-1-ES01-KA229-064307 “Cultural and Natural Treasures to be Preserved for an Inclusive and Sustainable Europe”, care se află, la fel, în faza raportărilor finale, prin care elevi din șase țări au învățat despre energiile regenerabile, despre moștenirea culturală și monumentele naturii care definesc și caracterizează zona/țara din care provin cei șase parteneri (Spania, Italia, Malta, Letonia, România și Regiunea Madeira din Portugalia)
  • 2021-1-TR-KA210VET-000029335 ”A WORLD OF CUISINE” este proiectul prin care elevii școlii de la specializările Turism și alimentație vor învăța și vor arăta tuturor, prin intermediul unor workshopuri filmate, despre bucătăria fusion, îmbinând elemente culinare din România, Turcia și Letonia. Abia întorși din Letonia, unde au avut parte de 8 zile de cursuri de bucătărie ținute de profesioniști în domeniu, elevii se pregătesc pentru sesiunile on-lie și pentru întâlnirea care va avea loc în România, în aprilie 2023.

Directorul Cristi Acatrinei menționează faptul că, anul trecut, Colegiul „Vasile Lovinescu” a obținut, și va trimite, începând din acest an școlar, introducerea primelor fluxuri de elevi pentru stagii de pregătire practică, respectiv, de profesori pentru specializare, formare profesională, pe baza obținerii acreditării în domeniul proiectelor Erasmus+.

Aceasta permite derularea în fiecare an a unor asemenea proiecte, într-o procedură simplificată, pe baza cererii de finanțare depusă la acreditare.

Un detaliu ce merită menționat este și faptul că în fiecare an vor exista elevi și profesori de specialitate care vor putea lua contact cu noutățile din domeniul lor de activitate, în scopul formării profesionale.

ȘTIRI