Colegiul „Vasile Lovinescu” este implicat în patru proiecte europene. Programul Erasmus oferă elevilor noi oportunități pentru schimburi valoroase de experiențăEducație

Colegiul „Vasile Lovinescu” este implicat în patru proiecte europene. Programul Erasmus oferă elevilor noi oportunități pentru schimburi valoroase de experiență

       Accesări: 1091

Proiectele europene deschid orizonturi noi în educație. Colegiul „Vasile Lovinescu” facilitează atât elevilor, cât și profesorilor, interacțiunea cu instituții din străinătate având ca miză îmbunătățirea schimburilor de idei, cunoștințe și valori. Experiențele remarcabile din timpul mobilităților au permis ca participanții să dobândească abilități importante prin studiu sau prin formare.

Aceste caracteristici, rezultate din colaborările în proiectele Erasmus, au adus beneficii pe termen lung în educația și formarea tinerei generații.

Unitatea de învățământ din Fălticeni are statut de școală europeană, iar experiențele de învățare și formare profesională, prin colaborare cu diverse instituții din țări europene, sunt deja o tradiție.

Schimburile de experiență au fost veritabile oportunități, de-a lungul timpului, sute de elevi și la fel de mulți profesori având ocazia să intre în contact cu sisteme de învățământ și formare din cele peste 15 țări europene cu care s-au realizat schimburi culturale și educaționale.

Patru proiecte europene în derulare

La momentul actual Colegiul „Vasile Lovinescu” este implicat în patru proiecte europene din programul Erasmus+ reușind în acest an obținerea acreditării pentru proiectele de mobilitate, componenta VET, pentru perioada 2021-2027.

Acreditarea permite realizarea unir stagii anuale de pregătire ale elevilor din domeniile hotelier, industrie alimentară și matematică-informatică, în mai multe țări europene.

Stagiile se vor desfășura la sediul unor prestigioși furnizori de formare, pentru a dobândi abilități de lucru necesare pe o piață a muncii în continuă schimbare.

Cel mai recent proiect accesat „A World Of Cuisine”, Erasmus Plus KA210 VET 2021-1-TR01-KA210-VET000029335 face parte din Acțiunea cheie 2 – componenta formare profesională și a avut prima întâlnire de lucru, online, pe data de 28 aprilie 2022.

Proiectul se va derula timp de 16 luni, fiind coordonat de parteneri din Edirne, Turcia, cu participarea Colegiului „Vasile Lovinescu” Fălticeni și Facultatea „Viesnīcu Biznesa Koledža” din Riga, Letonia.

Scopul acestui proiect este realizarea unui schimb de bune practici în domeniul turismului și alimentației.

Prin participarea la activități, elevii din școlile partenere vor înțelege mai bine propria cultură și gastronomie, dar vor crea și o sinteză prin cunoașterea elementelor specifice bucătăriei din țările partenere.

Pe baza acestei sinteze, ei vor contribui la bucătăria de sinteză (fusion cooking), făcând studii inovative asupra preparatelor culinare. Elevii vor adopta, astfel noile, concepte de pe plan mondial, păstrând elementele locale și creând caracteristici culturale comune din diferite bucătării.

Activitățile planificate cuprind: un curs de formare pentru profesorii de specialitate în Turcia, despre inovația în artele culinare, un training pentru elevi și profesori în Letonia, pentru inovare în domeniul culinar și bucătăria creativă, ateliere on-line, care vor fi derulate de către elevii din cele trei țări, sub îndrumarea profesorilor participanți la proiect și o sesiune de prezentare/demonstrație practică a meniurilor de tip bucătăria de sinteză conceput de elevii români.

„Aceste experiențe de învățare și formare profesională prin colaborare cu diverse instituții din țări europene sunt deja o realitate în școala noastră.

Avem o echipă de profesioniști, cu o bogată experiență în accesarea acestor tipuri de proiecte, de-a lungul timpului, sute de elevi și foarte mulți profesori având ocazia să intre în contact cu sisteme de învățământ și formare din cele peste 15 țări europene cu care s-au realizat schimburi culturale și educaționale.”, ne-a declarat Cristi Acatrinei, directorul instituției.

„Prin continuarea proiectelor curente dar și prin derularea unora noi, se vor oferi elevilor interesați oportunitatea de a deschide noi drumuri în traseul lor educațional, de a-și îmbunătăți pregătirea profesională, nivelul de comunicare și orizonturile de cunoaștere în diverse domenii, care pot deveni opțiuni pentru viitor.

Dintre elevii care au fost implicați în trecut în proiecte europene, există foarte mulți care au valorificat cele învățate printr-o opțiune pentru continuarea studiilor, o idee de afaceri pentru viitor sau noi contacte, noi direcții de cunoaștere.

Dorim să continuăm aceste demersuri, prin valorificarea oportunităților oferite prin diversele componente ale programelor europene.

Proiectul actual va îmbina elementele specifice artei culinare din Turcia, România și Letonia, de la geografia alimentației la importanța serviciilor de alimentație publică în economia turismului.

Proiectul vine în completarea activităților curente ale Colegiului „Vasile Lovinescu” în domeniul schimburilor profesionale și culturale cu instituții implicate în procesul de educație și formare la nivel european.

În acest sens continuă proiectele de parteneriat pentru cooperare aflate în derulare, care avut programate întâlniri transnaționale (mobilități ale elevilor și profesorilor) în luna mai:

  • cinci elevi și doi profesori însoțitori au plecat, pe 8 mai, în Grecia, pentru a participa la a doua întâlnire de învățare a elevilor din proiectul ”URBES: Urban Regeneration and Best Energy Saving for our Cities”, 2019-1-IT02-KA201-063264. Ei au prezentat progresele făcute în studiile asupra necesității regenerării urbane a orașului Fălticeni.
  • alți cinci elevi și doi profesori însoțitori au călătorit, între 15-22 mai în Portugalia, participând la penultima întâlnire de învățare a elevilor din cadrul proiectului ”Cultural and natural treasures to be preserved for a sustainable and inclusive Europe”, 2019-1-ES01-KA229-064307. Aici, elevii au prezentat un material realizat de ei despre parcurile naționale din România și importanța acestora pentru protejarea elementelor naturale pentru dezvoltarea durabilă.
    Pentru ambele proiecte urmează, în octombrie, respectiv iunie-iulie, întâlniri ce se vor desfășura la Fălticeni, cu vizitarea școlii, a orașului și a împrejurimilor.

În afară de acestea, continuă și activitățile de formare a elevilor de la profilurile Alimentație și Turism, Industrie Alimentară și Matematică-Informatică, prin stagii de pregătire în străinătate, acțiunea-cheie 1, Mobilitatea persoanelor în scopul învățării.

Luna aceasta 14 elevi de la clasele a XI-a, domeniul hotelier, vor efectua un stagiu de instruire practică în hoteluri de 4 și 5 stele în Granada, Spania, prin proiectul „Tehnologiile IT in specializarile VET”, nr. proiect: 2020-1-RO01-KA102-078817.

Ei vor fi urmați de un alt flux de elevi, care vor pleca în septembrie 2022 într-un stagiu similar, tot în aceeași specializare.

ȘTIRI