Achiziție nouă pentru sistemul de sănătate de pe plan local. În plină pandemie, în lupta împotriva răspândirii și contaminării cu noul coronavirus, una dintre soluții pare să fie tunelul de dezinfecție. Un astfel de echipament, utilizat și în câteva țări care va intra în curând, în dotarea Spitalului Municipal Fălticeni.
Șase astfel de tuneluri sanitare au fost cumpărate de unitatea medicală și urmează să fie instalate cât mai curând.
Acestea vor fi amplasate la intrarea în fiecare pavilion al spitalului.
Echipamentele au fost preluate joi, 9 aprilie, și vor intra în funcțiune, cel mai probabil, de săptămâna viitoare.
Tunelul cu ultraviolete și biocid are dublă acțiune și o eficiență ridicată, după cum menționează managerul spitalului din Fălticeni.
Un singur aparat pentru decontaminare costă 4.600 de lei. Produsul este fabricat în România.
„Am cumpărat câteva tuneluri pentru dezinfecție. Sunt șase astfel de exemplare care vor ajunge la Spitalul Municipal Fălticeni.”, a explicat Vlad Morariu. „Acestea sunt dotate cu o lampă cu ultraviolete și sistem de pulverizare a unui dezinfectant cu eficiență sporită.”
Echipamentul este destinat atât pentru dezinfecția medicilor, cât și aparținătorilor și pacienților din secțiile unității medicale.
Managerul Morariu a precizat că toate persoanele care vor intra sau ieși din spital vor trece prin acest tunel sanitar. Pentru o dezinfectare eficientă, se recomandă un timp de nebulizare între 15 și 30 de secunde. Atât vor sta persoanele care vor veni sau pleca din spital.
Aparatul pentru decontaminare este dotat cu lămpi cu ultraviolete care acționează timp de câteva zeci de secunde, după care începe pulverizarea cu dezinfectant.
Biocidul folosit este pulverizat pe haine, mâini, corp și încălțăminte. Sistemul dispune de un atomizor de dezinfectant, un generator de lumina UV și un covor pentru decontaminare.
În tunelul cu ultraviolete și biocid vor putea fi igienizate, la nevoie, scaunele cu rotile și tărgile cu care sunt transportați pacienții.
Achiziția, în valoare de 27.600 de lei, s-a făcut cu fonduri provenite din veniturile proprii ale unității medicale, ale Primăriei Fălticeni, dar și din donațiile făcute în contul spitalului, de antreprenori, persoane fizice și organizații de binefacere.