Circulația în condiții de ceață. Recomandările Poliției Rutiere pentru siguranța șoferilor în traficul autoActualitate

Circulația în condiții de ceață. Recomandările Poliției Rutiere pentru siguranța șoferilor în traficul auto

       Accesări: 326

Șoferii au parte de numeroase provocări în traficul auto. Una dintre cele mai mari este circulația în condițiile de ceață. Condusul în astfel de situații, mai speciale, presupune câteva reguli simple pe care orice participant la trafic ar trebuie să le respecte pentru propia siguranță.

Ceața este prezentă la această oră în toate localitățile din zona Fălticeni, străbătută de trei drumuri naționale cu trafic intens.

Fenomenul, des întâlnit toamna și primăvara, are loc atunci când temperaturile scăzute au ca urmare creșterea umidității. Picăturile de apă se evaporă, iar vaporii rezultați reduc transparența aerului.

Scăderea vizibilităţii la volan este cea mai mare problemă, atunci când ne aflăm la volan.

Din acest motiv este important să fim cât mai vizibili în traficul auto.

Potrivit legistației rutiere, pe timp de ceață densă șoferii au obligația să folosească luminile de întâlnire și pe cele de ceață, indiferent dacă circulă pe timp de zi sau de noapte, dar și proiectoarele de ceață

Este recomandată folosirea luminii de întâlnire (faza scurtă), în detrimentul luminii de drum (faza lungă), care se va reflecta în vaporii de aer și va înrăutăți vizibilitatea. Șoferii pot apela la luminie de avarie, dacă circulă cu viteză mică.

Pe același fond al vizibilității reduse este important ca pe timp de ceață șoferii să fie evitate depășirile, să fie foarte atenți la drum, iar viteza de deplasare să fie adaptată condițiilor de trafic.

Prudența, condusul preventiv, este un alt element care ajută șoferii să ajungă în siguranță la destinație.

Pe timp de ceață este recomandat să te ghidezi după marcajele rutiere de pe asfalt, iar viteza de deplasare să fie constantă și adaptată la condițiile de drum, pentru oprirea în siguranță.

Un alt element important este păstrarea distanței față de autovehiculul din față.

Pentru a ne ține departe de tamponări sau accidente este recomandat să nu circulăm foarte aproape unul față de altul, astfel încât participanții la trafic să poată evita producerea unei coliziuni, prin existența acestui spațiu dintre mașini, care permite frânarea în siguranță.

  • Să folosească luminile de ceaţă, precum şi sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a fi observaţi în trafic;
  • Să reducă pe cât posibil viteza de deplasare;
  • Să circule cu foarte mare atenţie, pentru a putea evita orice obstacol;
  • Să evite pe cât posibil manevra depăşirii, iar dacă este necesar, să o realizeze numai după o asigurare temeinică;
  • Să păstreze în mers o distanţă suficient de mare între autovehicule, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
  • Să manifeste permanent o conduită preventivă la volan.

ȘTIRI