Cetele de urători și mascați vin la Boroaia, Preutești, Baia, Vadu Moldovei, Rădășeni, Dolhești, Forăști și Râșca. Programul complet al evenimentelor din 31 decembrieRural

Cetele de urători și mascați vin la Boroaia, Preutești, Baia, Vadu Moldovei, Rădășeni, Dolhești, Forăști și Râșca. Programul complet al evenimentelor din 31 decembrie

       Accesări: 7506

Anul se încheie cu evenimente care anunță sosirea Anul Nou. 31 decembrie aduce în prim plan datini din Ajunul sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare, obiceiuri străbune care în mediu rural încă mai sunt păstrate. Toate aceste tradiții sunt reunite în manifestări organizate de mai multe primării și consilii locale din zona Fălticeni.

În ultima zi din acest an 2022 se vor desfășura manifestări în opt localități.

Cetele de urători și mascați vor sosi la Boroaia, Preutești, Baia, Rădășeni, Vadu Moldovei, Dolhești, Forăști și Râșca.

Comuna Boroaia găzduiește unul dintre cele mai ample evenimente de acest gen, unde va evolua renumita formație de obiceiuri „Ceata din Boroaia” și alți invitați. Pe scena amenajată lângă Căminul Cultural „Mihai Boleac” vor urca și urătorii. Un element inedit al ediției de anul acesta Anul va fi un ursuleț de numai doi anișori, care va juca alături de urșii mari. Căprița de la Boroaia, cu cercei și hurmuz, nu va lipsi nici ea.

Comuna Preutești organizează un spectacol de tradiții și obiceiuri de iarnă la fel de amplu. Pe scena amplasată în curtea Căminului Cultural vor evolua formații din toate satele comunei. Elevii au pregătit și ei un program de colinde și urături. Autoritățile locale s-au pregătit cum se cuvine. Potrivit tradiției de Anul Nou, colindătorii și urătorii vor primi colăcei, iar îndrumătorilor le vor fi oferiți colaci.

Comuna Baia desfășoară activități similare în Ajunul Anului Nou. Urșii, caprele, țiganii, cerbul, mădămile, ofițerii sunt așteptați pe platoul primăriei. Colindătorii și urătorii nu vor lipsi din programul evenimentului. Ca în fiecare an, consilierii locali vor recita urătura dedicată primarului, cu versuri hazlii și.

Comuna Vadu Moldovei este locul unde vor sosi mai multe formații de obiceiuri din zona Fălticeni. Locul de desfășurarea este centrul localității, unde invitații vor fi întâmpinați de primar. Formații din Drăgușeni, Boroaia și Forăști sunt așteptați la eveniment.

Comuna Dolhești duce mai departe tradițiile printr-un spectacol organizat la Căminul Cultural. Sunt invitate mai multe formații locale, cele mai cunoscute fiind „Datina” (Dolheștii Mari) și „Străjerii” (Dolheștii Mici). Programul va include urături, jocul caprelor, jocul urșilor, dar și colinde.

Comuna Forăști organizează un eveniment similar tot la Căminul Cultural din localitate, în timp ce în Comunele Râșca și Rădășeni, și în municipiul Fălticeni manifestările de Anul Nou au loc în fața sediului primăriei.

Comuna Drăgușeni va organiza pe 13 ianuarie, în Ajunului Noului an pe stil vechi, un amplu eveniment dedicat datinilor și obiceiurilor de iarnă. Invitați din mai multe județe ale Moldovei vor participa la manifestarea care va fi deschisă cu parada urșilor, caprelor, căiuților și urătorilor.

Programul complet al evenimentelor

Fălticeni: Orele 9 – 12 / Platoul Primăriei

Boroaia: Orele 16.30 – 18 / Platoul Căminului Cultural „Mihai Boleac”

Preutești: Orele 9.30 – 13 / Curtea Căminului Cultural

Baia: Orele 12 – 15 / Platoul Primăriei

Vadu Moldovei: Orele 9 – 12 / Platoul Primăriei

Dolhești: Orele 13 – 15 / Căminul Cultural

Forăști: Orele 12 – 15 / Căminul Cultural

Râșca: Orele 12 – 15 / Platoul Primăriei

Rădășeni: Orele 11 – 12 / Platoul Primăriei

Drăgușeni (13 ianuarie stil nou/ 31 decembrie stil vechi)

ȘTIRI