Tradițiile strămoșești sunt păstrate și duse mai departe cu sfințenie. Una dintre cele mai vechi formații de datini și obiceiuri din nordul Moldovei promovează an de an tradițiile din perioada Crăciunului și Anului Nou. Sunt tradițiile moștenite de la înaintași, pe care le aduc în fața publicului din toată țara.
Ceata din Boroaia prezintă aceste datini de iarnă, cu aceeași dorință și voință intensă, de peste 40 de ani.
Au bătut țara în lung și în lat, pentru a le arăta românilor frumoasele obiceiuri din nordul Moldovei.
Astăzi este un grup de datini faimos, invitat la marile festivaluri organizate în luna decembrie. Reprezentațiile puse în scenă cu entuziasm, jocul și urăturile autentice au adus premii și recunoaștere valorică pentru Ceata din Boroaia.
Formația s-a mărit în ultimii 20 de ani, fiind susținută de administrația locală și de primarul Vasile Berariu.
Nucleul acestui grup este format din oameni simpli, iubitori de tradiție, buni români și boroieni de vază, căci acestea par să fie reperele care au făcut ca grupul de datină să reziste la testul timpului.
Cât privește rolurile, Ceata din Boroaia are de toate. Urși, capre, căiuți, dobaș, moșnegi și artiste, dar și un program aparte.
Oriunde merg sunt însoțiți de omul care scoate flăcări, element de atracție în timpul paradelor la care participă.
Ceată cu program deosebit
Grupul numără circa 40 de persoane, tineri și adulți.
Coordonată de Constantin Strujan, formația de datini l-a primit în rândurile sale și pe cel mai mic dintre cetași. Andrei Tomegea are doar patru ani și îmbracă un costum de urs, la fel ca tatăl său, care joacă pe scena tradițiilor românești.
Ceata s-a mărit în ultimii ani, iar în program au apărut și patru tinere care intepretează colinde și melodii populare specifice perioadei de iarnă.
Una dintre acestea este „Cântecul căpriței”, melodie folclorică ce încântă publicul de fiecare dată.
Programul tradițiilor de iarnă al acestei formații aduce mai atenție, dansul moșilor și babelor, urătură în sunetul buhaiului, un instrument acustic popular, tot mai rar întâlnit în spectacolele de oib.
Anul acesta Ceata din Boroaia și-a început periplul la Galați, apoi și Câmpulung Muscel, la două festivaluri de anvergură, apoi la marele festival de la Suceava, și cel de la Fălticeni.
În ajunul anului nou, boroienii sunt invitați la evenimente locale din Baia, Forăști, Vadu Moldovei.
Ultimul popas va fi făcut acasă.
Ceata va evolua în fața propriului public, pe scena amenajată în fața Căminului Cultural „Mihai Boleac”.