Ceata din Boroaia duce tradițiile mai departe. Spectacole la festivaluri naționale din Muntenia, Transilvania și MoldovaRural

Ceata din Boroaia duce tradițiile mai departe. Spectacole la festivaluri naționale din Muntenia, Transilvania și Moldova

       Accesări: 3299

Obiceiurile de sărbători sunt strâns legate de existența satului românesc. Câteva dintre tradițiile autentice sunt duse mai departe de Ceata din Boroaia. Acesta este și unul dintre motivele pentru care formația este invitată an de an să ia parte la cele mai importante evenimente din țară.

Frumusețea obiceiurilor de iarnă de pe aceste meleaguri, dar și punerea lor în scenă au adus celebritate boroienilor care știu să prețuiască datinile străbune.

Aproape că nu există festival regional sau național, în luna decembrie, la care formația să nu fi participat.

Turneul de anul acesta a inclus în trei regiuni istorice. Membrii Cetei din Boroaia au prezentat tradițiile de iarnă la festivaluri de datini și obiceiuri desfășurate în Muntenia, Transilvania și Moldova.

Au avut spectacole la Târgu Mureș, Mediaș, Câmpulung Muscel și Iași.

Boroienii au fost aplaudați la scenă deschisă, după reprezentații care au durat aproape 50 de minute.

La Câmpulung Muscel au participat și la parada formațiilor de obiceiuri și datini, iar moldovenii s-au remarcat din nou, mai ales că în fruntea cetei s-a aflat omul suflă foc.

În cadrul spectacolelor au evoluat urșii din Boroaia, caprele, mădămile, bătrânii cu măști hidoase, urători și ceata de colindători. Programul a inclus și momente hazlii, dar și melodii populare susținute de cele două interprete ale formației.

Punctul culminant al fiecărei reprezentanții este „Căprița de la Boroaia”, melodia care evidențiază frumusețea și unicitatea jocului caprei.

Ceata din Boroaia, una dintre cele mai renumite formații de obiceiuri din județul Suceava, duce mai departe tradițiile de Crăciun și Anul Nou cu fiecare spectacol în parte.

Anul acesta, membrii ansamblului sătesc au fost însoțiți în periplul lor de Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Vasile Berariu, primarul comunei Boroaia.

Participarea în acest turneu de promovare nu ar fi fost posibilă fără cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Boroaia, care au asigurat toate costurile legate de transport și diurnă.

ȘTIRI