Administrația fălticeneană lucrează la un nou proiect pe fonduri europene. După investițiile din infrastructura școlară, rutieră, apă și canalizare, autoritățile locale și-au canalizat atenția asupra unui obiectiv care ar putea aduce investitori. Este vorba despre un microparc industrial ce va fi ridicat în zona fostei Întreprinderi Chimice.
Pentru a face loc noii platforme destinate investitorilor privați, cea mai înaltă construcție din Fălticeni va fi demolată.
Coșul de fum urmează să fie detonat, iar elementele din beton și anexele vor ajunge sub cupele excavatoarelor.
Construcția are 80 de metri înălțime și a funcționat din timp de aproape trei decenii, până când autoritățile locale au renunțat la sistemul de încălzire și furnizare al apei calde în sistem centralizat din Fălticeni. Coșul de fum era cuplat direct la centrala termică a întreprinderii, care avea nevoie de apă caldă în anumite procese tehnologice.
Construcția este nefolosită de mai bine de 20 ani.
De la 48 de hectare la doar 2
Proiectul nu va fi unul de anvergură, deoarece suprafața care a mai rămas în proprietarea municipiului Fălticeni, din vechea Întreprindere Chimică, este de doar două hectare.
Primarul Coman spune că la Revoluție zona industrială a municipiului Fălticeni se întindea pe 48 de hectare, însă când a ajuns a mai găsit foarte puțin.
Restul suprafeței a fost înstrăinată „prin diverse metode și au proprietari privați” conchide edilul municipalității.
Șeful administrației locale afirmă că își dorește să construiască în Fălticeni cu bani europeni un microparc industrial.
„Vrem să realizăm cu bani europeni un microparc industria la Fălticeni. Aici avem o problemă mare pentru că din păcate de la Revoluție până acum s-a pierdut foarte mult teren. Dacă atunci, în 1989, zona industrială din Fălticeni reprezenta 48 de hectare, când am ajuns primar, în anul 2012, am mai găsit doar două hectare. Restul a fost înstrăinat de-a lungul timpului prin diverse metode și au proprietari privați.”, declară primarul Coman. „Ne-a rămas această suprafață de teren pe care ne dorim să o utilizăm în realizarea acestui microparc industrial pentru că nu putem vorbi de un parc industrial la dimensiunile astea dar ne pregătim să depunem un proiect cu finanțare europeană și pentru acest lucru. Terenul este situat în zonă fostei întreprinderii chimice.
Proiectul microparcului industrial va fi realizat prin fonduri europene.
Acesta urmează să fie depus după deschiderea axelor de finanțare. Edilul municipalității fălticenene mai spune că microparcul industrial va avea toate facilitățile necesare pentru demararea oricărei investiții.
Acesta urmează să fie depus după deschiderea axelor de finanțare. Edilul municipalității fălticenene mai spune că microparcul va avea toate facilitățile necesare pentru demararea oricărei investiții din mediul privat.
Mai exact, platforma va dispune de toate utilitățile necesare, drum de acces și tot ceea ce implică o astfel de zonă special amenajată în scopul dezvoltării industriale. Ideea nu este nouă, primarul Coman a vorbit despre posibilitatea dezvoltării unui parc industrial încă din anul 2016.
În exercițiul financiar 2021-2027 este de așteptat ca Uniunea Europeană să finanțeze programe destinate unor astfel de proiecte care să atragă investitori și în orașele mici.