Cartea unei generații de liceeniLocal

Cartea unei generații de liceeni

       Accesări: 557

Profesoara Dana Anton și absolvenții clasei a XII-a G Filologie, de la Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, aduc în fața cititorului printr-un proiect bine gândit o carte deosebită, rod al conviețuirii active profesor-elev. O carte tandră a memoriei, dragostei și prieteniei în timpul celor patru ani ai vieții școlare. Carte diferit amprentată de modalitatea propriului scenariu educațional al dirigintei-coordonator.

12 Gânduri apărută la editura Letras, 2021 se organizează sistemic în dimensiunea colectivității clasei, prin lumina caldă a amintirilor recente.

Retrospecția nu are însă tonalitate elegiacă ”El, profesorul secolului al XXI-lea trebuie mai întâi de toate SĂ FIE! Și să fie sieși, mai întâi, și apoi să fie pentru fiecare univers comprimat într-o pereche de jeanși cu mii de întrebări îndesate prin buzunare”. Și cartea este urzită din ”cele mai tari esențe ale verbului A FI.”

Colegiul, matricea, locus mundi și spațiu spiritual le-a intuit sufletul și prin fluxuri de informație, cu un corp de elită, i-a ajutat să devină cea mai bună versiune a lor.

Ecuația succesului și-a găsit rezolvarea.

Corona Times nu i-a despărțit, ci le-a cimentat colegialitatea și prietenia (prietenia nu suferă de covid!). Cu o nișă proprie de abordare, Dana Anton a trecut peste modalitățile arhicunoscute ale genului precum reportajul, interviul, jurnalul, folosind marcaje diferite însoțite de fotografii semnificative ce ilustrează recoltele zbaterilor luminoase.

Iscusita condeieră, ea prezintă în stații de lectură călătoria elevilor pe linia Timpului.

Eroii cărții, cei 32, au izbutit să creadă în ei înșiși, să se programeze pentru șansă, conștienți că ”noi suntem schimbarea”. Sacul cu emoții e deschis de un motto: ”Adolescenții aceștia…” Prologul poposește în ștafeta văzută și nevăzută a absolvenților. ”Generațiile se completează. Generațiile ne completează… Generațiile izbutesc să zboare și se adaptează vremurilor planând spre vremi”.

Iar epilogul este stenic: ”Viitorul arată…uite-așa!”

Eternele întrebări − Cine am fost? Cine sunt? Cine voi fi? permit un exercițiu de cogniție. Comunicarea efectivă și afectivă profesor-elev este motivată și împlinită. Diriginta este ”suflet frumos, puternic, răbdător, blând, grijuliu, modest, calm, om minunat, iubitoare de cultură și artă, lalele și călătorii, deosebit de mobilă și de entuziastă, ”laleaua noastră gingașă, prieten destoinic, draga noastră, CĂLĂTORești (din mărturisirile absolvenților). Ei, elevii, partenerii de dans sunt ”generația speranței” (Anișor Vasiliu), având aici ”fundația casei spirituale.” (Ioan Caulea).

Carte vie scrisă din mers ilustrând rolul dirigintelui în cunoașterea patrimoniului fălticenean și a valorilor cotidianului prin imagini și discuții, prin abordări online, prin intrare în ”hățișul tehnologic”.

Ore interactive cu invitați dintre foști elevi ai colegiului: Gheorghe Mîndruță, membru ONU și senator de Suceava; Alexandru Tudose, consultant financiar; dr. Vasile Oșean ce ”a învins Atlanticul”; campioana gimnastă Maria Olaru, îndrăgostiții de cânt Mădălina Pavăl și Andrei Argatu, designer Andreea Chirilă, Bogdan Baciu, Dimitrie Cielecki . Și nu numai. Alegeri bine gândite de la medici la jurnaliști, de la psihologi la manageri și SRI-iști, de la scriitori la oameni de teatru și, negreșit, la preotul Constantin Necula, spirit deschis și vioi al secolului 21 care se bucură de multă popularitate (a scris apreciativ despre 12 Gânduri în Doxologia.

Prezența celor două doamne profesoare ale școlii − Florentina Pavăl și Maria Lemnariu − a uimit prin adaptabilitatea și performanța la epoca digitală. Și multe alte informații. Și intuirea căilor de intrare în lumea noilor profesii: speaker motivațional, gamer, stewardesă, designer, fashion blogger, marketing digital, managementul relațiilor cu clienții, voluntariat. Iată transpunerea teoriei în practică și racordarea la problemele vieții. Căile sunt deschise cu subtilitate.

De altfel, simplu, fără aroganțe, sunt mărturisite pasiunile și se trec în revistă activități școlare și extrașcolare: director al Departamentului de Educație Nonformală, Departament Activități Extrașcolare; voluntariat la Gala Comunității Fălticenene, Forumul Național de Dezbateri Academice; lotul Național de Canotaj; lotul Olimpic de Box; Proiect Erasmus ”Good Morning Europe”; Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret ”Grigore Vasiliu Birlic”; Fotografie (sunt și în cuprinsul cărții alături de cele consacrate), olimpiada de limbă rusă modernă, ”boală filologică; Corul Animosi; concerte și acțiuni caritabile; turnee ale trupei Birlic; pomul de Crăciun; spectatori la Iași, Suceava și București (impresionant ”am primit cadou un bilet la Teatru !).

Câte și câte resurse educaționale deschise. Cu nerăbdare de Ariel, Diriga diriguiește, împarte lumina cunoașterii, abordează diverse paliere. Și o face cu iubire și tact, cu intuiție psihologică și pedagogică.

Ansamblul cuprinde și prezențe ale profesorilor și câteva amintiri pontoase. O impresie generală de viață trăită normal chiar și în condiții covidate. Cu elan, cu bucuria de a ști, de a cunoaște, de a trăi.

O carte autentică, un ghid care poate fi model educativ. Repetăm, o carte vie cu aer de prospețime și tinerețe a spiritului.

Argumentul Danei Anton stă în picioare: ”Și dacă profesorul ESTE, uniforma școlară care îl va îmbrăca pe elev o viață întreagă va fi urzită din cele mai tari esențe ale verbului A FI.”

ȘTIRI